x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pomana si post sub aceeasi palarie

Pomana si post sub aceeasi palarie

29 Mar 2005   •   00:00

  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, cum in viata mai sunt si momente triste, momente in care ne napadeste durerea si nu mai stim cum sa scapam de ea, trebuie sa invatam sa le traim cu demnitate. Un astfel de moment este un parastas. Fie el de trei saptamani sau de sapte ani, intotdeauna simtim ca nu mai avem lacrimi sa plangem. Dar traditia spune ca trebuie sa ne amintim de cel care nu mai este printre noi si sa radem. Si tot obiceiul cere sa ne hranim mortii.

    Mai greu este cand pomenirea cade in perioada postului. De aceea, majoritatea incercam sa facem parastasele in perioada "de dulce", mai ales daca pomenitului ii placeau anumite feluri de mancare cu carne sau peste. Dar daca nu avem de ales, trebuie sa ne gandim sa aranjam masa in asa fel, incat sa ii facem cinste celui care nu mai este printre noi. Va povestesc toate acestea, pentru ca mai zilele trecute am fost la un parastas al unui unchi de-al meu. Verisoarele mele, care au si ele o varsta apropiata de a mea, au pregatit tot felul de bunatati in memoria tatalui lor. Pe langa sarmale de post, orez cu legume, au pregatit si o delicioasa salata de ciuperci. Nu am putut rezista si le-am cerut reteta, pentru ca stiu ca voi mai apuca, din pacate, astfel de momente si as vrea sa o impartasesc si altora. Lizeta, verisoara mea, mi-a spus ca a luat ciupercile de la borcan. Le-a pus in toamna la murat si acum le-a scos si a facut din ele salata. A folosit un kilogram de ciuperci, la care mai adauga 100 ml ulei, 100 ml otet, doua foi de dafin, boabe de mustar, sare si piper. Mare grija la ciuperci! Trebuie sa fie de cultura, albe de preferinta, mici. Apoi trebuie curatate si spalate foarte bine in cateva ape. Dupa aceea se fierb ciupercile cam un sfert de ora in apa clocotita cu sare.

    Cand sunt gata, lasam sa se scurga apa. Intr-un alt vas se fierb otetul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin, cam intr-o cana cu apa.

    Dupa ce s-a racit, sosul se toarna peste ciupercile aranjate in borcan. Punem boabele de mustar, si borcanul se inchide ermetic. Trebuie pastrat la temperatura camerei. Abia astept sa apara ciupercile si sa le gatesc dupa reteta Lizetei. (Matusa Elvira)

    CASTRAVETI. Gustul amar al castravetilor poate fi inlaturat daca, dupa ce sunt taiati felii, se introduc timp de 10 minute in lapte putin sarat.

    SANATOS. Vitaminele din legume, zarzavaturi si salate se mentin si in timpul mesei daca le tinem intr-un vas acoperit, ferit de lumina, prepararea lor se face numai cu putin timp inainte de a fi servite la masa si consumate.

    CEAPA. Taierea cepei fara lacrimi se poate face sub apa, intr-un vas, sau pe o farfurie sub jet de apa, ori daca se tine inainte de taiere 30 de minute in apa rece, ori daca se infige in varful cutitului miez de paine.

    SPANAC. Culoarea spanacului ramane verde daca se pune la fiert direct in apa clocotita.

    CULOARE. Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca sunt fierte in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu (o jumatate de lingurita la un kg de legume). Legumele nu se mai innegresc daca in timpul cat fierb in clocot se va stoarce putina zeama de lamaie peste ele.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul