|
Mai greu este cand pomenirea cade in perioada postului. De aceea, majoritatea incercam sa facem parastasele in perioada "de dulce", mai ales daca pomenitului ii placeau anumite feluri de mancare cu carne sau peste. Dar daca nu avem de ales, trebuie sa ne gandim sa aranjam masa in asa fel, incat sa ii facem cinste celui care nu mai este printre noi. Va povestesc toate acestea, pentru ca mai zilele trecute am fost la un parastas al unui unchi de-al meu. Verisoarele mele, care au si ele o varsta apropiata de a mea, au pregatit tot felul de bunatati in memoria tatalui lor. Pe langa sarmale de post, orez cu legume, au pregatit si o delicioasa salata de ciuperci. Nu am putut rezista si le-am cerut reteta, pentru ca stiu ca voi mai apuca, din pacate, astfel de momente si as vrea sa o impartasesc si altora. Lizeta, verisoara mea, mi-a spus ca a luat ciupercile de la borcan. Le-a pus in toamna la murat si acum le-a scos si a facut din ele salata. A folosit un kilogram de ciuperci, la care mai adauga 100 ml ulei, 100 ml otet, doua foi de dafin, boabe de mustar, sare si piper. Mare grija la ciuperci! Trebuie sa fie de cultura, albe de preferinta, mici. Apoi trebuie curatate si spalate foarte bine in cateva ape. Dupa aceea se fierb ciupercile cam un sfert de ora in apa clocotita cu sare.
Dupa ce s-a racit, sosul se toarna peste ciupercile aranjate in borcan. Punem boabele de mustar, si borcanul se inchide ermetic. Trebuie pastrat la temperatura camerei. Abia astept sa apara ciupercile si sa le gatesc dupa reteta Lizetei. (Matusa Elvira)
|
CASTRAVETI. Gustul amar al castravetilor poate fi inlaturat daca, dupa ce sunt taiati felii, se introduc timp de 10 minute in lapte putin sarat.
CEAPA. Taierea cepei fara lacrimi se poate face sub apa, intr-un vas, sau pe o farfurie sub jet de apa, ori daca se tine inainte de taiere 30 de minute in apa rece, ori daca se infige in varful cutitului miez de paine. SPANAC. Culoarea spanacului ramane verde daca se pune la fiert direct in apa clocotita.
|