CALENDAR GASTONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Desi este primavara, inca va mai puteti bucura de gustul acru al muraturilor
|
Intregul an calendaristic religios nu este altceva decat un drum catre Paste, iar toate sarbatorile crestine au rolul de a-l pregati. Urcusul catre Paste incepe intr-o zi de primavara, de "Buna Vestire", atunci cand arhanghelul ii dadea Fecioarei Maria vestea ca va avea un fiu, cu un destin mesianic. In decembrie, era sarbatoarea vietii si a bucurie, cand Iisus se nastea intr-o pestera din Betleem. Drumul se sfarsea tot in primavara, o data cu rastignirea si apoi invierea Fiului lui Dumnezeu. Cercul se inchidea si povestea incepea iarasi.
Pastele este si va fi mereu o sarbatoare a sperantei, iubirii, smereniei, pocaintei si iertarii. Dar pentru a fi inteleasa in totalitatea ei, spiritul uman are nevoie de pregatire. Nici un lucru obtinut usor si de la sine nu aduce satisfactii si nici nu te innobileaza. Perioada de post de sase saptamani care precede Pastele are tocmai acest rol. "Suferinta" ta, marcata printr-un regim alimentar mai special, dar mai ales prin adoptarea unor anumite norme de viata, are puterea de a te apropia si mai mult de comuniunea deplina cu Dumnezeu.
Crestinul care nu poate sa uneasca cele doua aspecte fundamentale ale postului, nu va obtine altceva decat satisfactiile unei cure de slabire. Nu va putea spune ca a mai urcat inca o treapta, fiind astfel mult mai aproape de Dumnezeu. Din punct de vedere strict alimentar, postul are rolul de a curata organismul dupa excesele alimentare din timpul iernii. Nu se vor consuma preparate din carne, oua sau lapte. De asemenea nu se va folosi uleiul pentru prajit, mancarea putand fi preparata prin fierbere sau frigere. Natura ofera insa alternative hranitoare si mult mai sanatoase. Este vorba de legume, cereale, paste sau fructe. Dar nu uitati: insotiti Postul cu o rugaciune si un gand bun!
SALATA DE LEGUME
|
|
16 - 22 martie
| ||
|