x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Postul intremator

Postul intremator

15 Mar 2005   •   00:00

CALENDAR GASTONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Desi este primavara, inca va mai puteti bucura de gustul acru al muraturilor
Pastele reprezinta pentru intreaga crestinatate punctul culminant. Caci ce alt eveniment are puterea de a-i da omului speranta ca dupa moarte urmeaza un alt drum, o alta viata, de aceasta data una vesnica. Dar asta nu inseamna ca traiul pamantesc este lipsit de valoare sau de sens. El reprezinta premisa indeplinirii acestei promisiuni.

Intregul an calendaristic religios nu este altceva decat un drum catre Paste, iar toate sarbatorile crestine au rolul de a-l pregati. Urcusul catre Paste incepe intr-o zi de primavara, de "Buna Vestire", atunci cand arhanghelul ii dadea Fecioarei Maria vestea ca va avea un fiu, cu un destin mesianic. In decembrie, era sarbatoarea vietii si a bucurie, cand Iisus se nastea intr-o pestera din Betleem. Drumul se sfarsea tot in primavara, o data cu rastignirea si apoi invierea Fiului lui Dumnezeu. Cercul se inchidea si povestea incepea iarasi.

Pastele este si va fi mereu o sarbatoare a sperantei, iubirii, smereniei, pocaintei si iertarii. Dar pentru a fi inteleasa in totalitatea ei, spiritul uman are nevoie de pregatire. Nici un lucru obtinut usor si de la sine nu aduce satisfactii si nici nu te innobileaza. Perioada de post de sase saptamani care precede Pastele are tocmai acest rol. "Suferinta" ta, marcata printr-un regim alimentar mai special, dar mai ales prin adoptarea unor anumite norme de viata, are puterea de a te apropia si mai mult de comuniunea deplina cu Dumnezeu.

Postul nu trebuie privit ca o simpla dieta alimetara, un post de bucate, in care te infranezi de la consumarea anumitor alimente. Este cu mult mai mult. Adevarata lui putere consta intr-o infranare de natura spirituala, postul de pacate. Acesta din urma este mult mai greu de dus la indeplinire, caci pune in miscare intreaga ta fiinta. Presupune sa indepartezi toate gandurile rele, sa fii mereu bun si intelegator cu cei din jur.

Crestinul care nu poate sa uneasca cele doua aspecte fundamentale ale postului, nu va obtine altceva decat satisfactiile unei cure de slabire. Nu va putea spune ca a mai urcat inca o treapta, fiind astfel mult mai aproape de Dumnezeu. Din punct de vedere strict alimentar, postul are rolul de a curata organismul dupa excesele alimentare din timpul iernii. Nu se vor consuma preparate din carne, oua sau lapte. De asemenea nu se va folosi uleiul pentru prajit, mancarea putand fi preparata prin fierbere sau frigere. Natura ofera insa alternative hranitoare si mult mai sanatoase. Este vorba de legume, cereale, paste sau fructe. Dar nu uitati: insotiti Postul cu o rugaciune si un gand bun!

SALATA DE LEGUME
  • INGREDIENTE: 800 gr cartofi,300 gr sfecla rosie, 100 gr gogosari in otet, 200 gr castraveti in otet, 150 gr conopida murata, 350 gr mazare verde, 300 gr fasole verde, ,din conserva 100 gr telina, sare, dupa gust, ulei, otet

  • PREPARARE:
  • Cartofii se splala si apoi se fierb in coaja. Cand sunt gata se curata si se taie cubulete. Telina se curata, se fierbe separat si apoi se taie marunt. Toate celelalte legume se taie cubulete. Din ulei, putina apa si sare se pregateste un sos. Intr-un castron se amesteca legumele tocate si se toarna sosul deasupra. Se poate servi ca aperitiv.

    16 - 22 martie
    Sf. Mucenic Hrisant
  • 16 M Sf. Mc: Sabin Egipteanul, Papa, Roman si Anin

  • 17 J Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Mc. Marin

  • 18 V Sf. Chiril, Arhiep. Ierusalimului; Sf. Mc. Trofim si Evcarpion

  • 19 S Sfintii Mucenici: Hrisant, Daria si Ilaria (Sambata Sfantului Teodor. Pomenirea mortilor)

  • 20 D Cuv. Mc. Ucisi in Manastire. Sf. Sava cel Sfintit

  • 21 L Cuv. Iacob, Episcopul si Marturisitorul

  • 22 M Sf. Cuv. Mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul