x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pregatiri de alegeri cu parfum de UE

Pregatiri de alegeri cu parfum de UE

de Irina Cristea    |    10 Sep 2005   •   00:00
Pregatiri de alegeri cu parfum de UE

Norvegienii se pregatesc de niste alegeri atat de plictisitoare, incat singura miza a comentatorilor politici este sa anticipeze daca viitorul guvern va reusi sa le starneasca un interes cat de mic fata de aderarea la UE.

Norvegienii se pregatesc de niste alegeri atat de plictisitoare, incat singura miza a comentatorilor politici este sa anticipeze daca viitorul guvern va reusi sa le starneasca un interes cat de mic fata de aderarea la Uniunea Europeana.

Norvegia nu face parte din Uniunea Europeana, dupa ce cetatenii sai au blocat inca din fasa proiectul integrarii, in cadrul a doua referendumuri. Cu toate acestea, regatul scandinav, unul dintre cele mai bogate state din lume, poate fi considerat fruntas la "armonizarea si implementarea legislatiei Uniunii", sintagma favorita in toate capitalele europene.

ADAPTATA. Pentru ca face parte, alaturi de Islanda si Liechtenstein, din spatiul economic european, Norvegia a fost obligata sa isi insuseasca mare parte din normele Uniunii. Cu toate acestea, nici vorba de aderare. Situatia s-ar putea schimba in urma alegerilor legislative ce au loc luni. Sondajele indica infrangerea conservatorilor aflati acum la guvernare si inlocuirea lor cu laburistii. Nu este clar ce motive ar avea electoratul sa ceara rocada: cota somajului este redusa, nivelul de trai este cel mai ridicat din Europa, economia prospera, iar Organizatia Natiunilor Unite a decretat Norvegia ca fiind tara unde oamenii o duc cel mai bine. "Pur si simplu, oamenii vor schimbare de dragul schimbarii", explica actuala putere.

TENDINTA PRO. Schimbarea guvernului ar putea aduce insa si o schimbare cu bataie mai lunga in ceea ce priveste atitudinea fata de perspectiva unei aderari europene. Favorit al sondajelor, laburistul Jens Stoltenberg aduce deja pe tapet problema unui viitor referendum pe aceasta tema.

"Obiectivul nostru va fi aderarea. Daca si opinia publica va aproba aceasta directie, suntem gata sa ridicam problema cat se poate de serios", spune Stoltenberg.

Cu toate acestea, analistii citati de AFP raman sceptici. "Nimic nu lasa de inteles ca va fi depusa vreo cerere de aderare in urmatorii patru ani", spune Frank Aarebrot, politolog la universitatea din Bergen. In prezent, 48,1% dintre norvegieni sunt ostili unei eventuale integrari, fata de 42,1% care o sustin si 9,8% care se declara nehotarati. Euroentuziasmul, alimentat si de realegerea lui George W. Bush, "inamicul public" din Norvegia, era mult mai mare la inceputul anului, dar a fost domolit de declansarea crizei privind proiectul constitutional european.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul