x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reconversie profesionala pe bani europeni

Reconversie profesionala pe bani europeni

31 Mar 2005   •   00:00


Lansat de Uniunea Europeana in 1994, "Leonardo da Vinci" este programul comunitar de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca. El a devenit operational in 1995, fiind coordonat si cofinantat de Bruxelles.


  • de MARIA TOADER
  • INTEGRARE
  • PENTRU TOTI. Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap este o prioritate in Uniunea Europeana
    Romania participa la programul "Leonardo da Vinci" ca partener cu drepturi depline, incepand cu 1 septembrie 1997, asa cum se explica si in brosura "Eurodispecer", realizata in urma parteneriatului dintre Ministerul Integrarii Europene si Televiziunea Romana. Ministerul Educatiei si Cercetarii este responsabilul national al programului, iar coordonarea derularii sale revine Centrului National "Leonardo da Vinci".

    OBIECTIVE. Tinerii aflati in etapa initiala de formare profesionala reprezinta una dintre tintele programului, dar si o mai buna calitate a formarii profesionale, incurajarea accesului la pregatire, promovarea spiritului antreprenorial, in scopul de a crea noi locuri de munca. In acest scop, sunt considerate eligibile pentru fonduri europene proiectele care vizeaza cooperarea dintre institutiile care se ocupa cu forta de munca, inclusiv si intreprinderile mici si mijlocii.

    De o atentie speciala se vor bucura persoanele defavorizate de pe piata muncii, inclusiv persoanele handicapate. Proiecte care vizeaza imbunatatirea accesului acestor persoane in campul muncii, promovarea egalitatii sanselor intre femei si barbati si lupta contra discriminarii au si ele sanse de a fi acceptate pentru a primi cofinantare europeana.

    PARTICIPANTI. Se poate inscrie cu proiecte la programul "Leonardo da Vinci" orice institutie sau organism cu personalitate juridica, denumit, in limbajul tehnic, "promotor". Daca propunerea de proiect este acceptata, "promotorul" devine "contractant" si semneaza un contract in baza caruia se face finantarea proiectului. In orice proiect "Leonardo da Vinci", "promotorul" are un anumit numar de parteneri care trebuie, de asemenea, sa fie institutii sau organisme cu personalitate juridica.

    CRITERII. Propunerea pentru un proiect eligibil trebuie sa aiba un caracter transnational, in conditiile in care la proiectele de mobilitati si proiectele de competente lingvistice participa minimum doua tari, dintre care cel putin una din Uniunea Europeana. La proiectele-pilot, proiectele de retele transnationale si proiectele de materiale de referinta participa minimum trei tari, dintre care cel putin una din UE. Propunerile de proiecte trebuie sa includa si scrisori de intentie de la numarul minim de parteneri si sa fie scrise in una dintre limbile oficiale ale UE. De asemenea, dosarele trebuie sa contina o estimare a costului global, cu un buget detaliat.

    Absolventii de facultate pot lua parte la o componenta speciala a programului "Leonardo da Vinci", denumita "Mobilitati". Aceasta le permite sa treaca printr-o perioada de pregatire profesionala in alta tara participanta la program. Totodata, persoanele fizice pot participa la acest program, dar nu pot solicita finantare.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul