x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sustinuti de estici, respinsi de germani

Sustinuti de estici, respinsi de germani

de Irina Cristea    |    09 Sep 2005   •   00:00
Sustinuti de estici, respinsi de germani

Romania a inregistrat cea mai ridicata rata de imbunatatire a cunostintelor asupra institutiilor din UE in ultimele sase luni. Tot romanii sunt europenii cu cea mai mare incredere in Uniune, indica rezultatele celui mai recent Eurobarometru.

Ponderea celor care pot fi considerati ca "bun cunoscatori" ai unor proceduri elementare din UE a crescut de la 28%, in toamna anului 2004, la 42%, in primavara 2005. Cu toate acestea, Romania se afla in continuare printre ultimele tari in materie de grad de cunoastere a institutiilor UE, alaturi de Bulgaria, Croatia, Turcia si Marea Britanie.

In favoarea integrarii Romaniei in UE se pronunta 45% dintre membrii Uniunii intervievati in sondaj. Sustinerile cele mai puternice vin din partea populatiei din noile state membre, dar si din tari ale "vechii Uniuni", precum Suedia, Grecia si Danemarca. Tarile care sustin cel mai putin integrarea Romaniei sunt Austria si Germania. Per ansamblu, sunt pentru aderarea Romaniei mai ales barbatii cu studii superioare, instariti, din mediul urban.

Romania este in continuare natiunea cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, chiar daca studiul arata ca scorul de incredere a scazut de la 74% la 68%. Tarile cu cea mai mica incredere in Uniunea Europeana sunt Marea Britanie (27%) si Croatia (28%).

"Increderea in Uniune a scazut putin, poate si pentru ca noi am incercat in ultimul an sa fim mai expliciti privind rolul Uniunii in Romania: nu suntem aici pentru a arbitra conflictele interne, pentru a ne substitui autoritatilor romanesti si a rezolva problemele romanilor, ci pentru a-i ajuta sa isi rezolve singuri problemele. Scaderea de popularitate este pretul platit pentru sinceritate, dar eu cred ca merita", a declarat Jonathan Scheele (foto), seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul