x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un "Nu" mai special

Un "Nu" mai special

01 Iun 2005   •   00:00

Europa asteapta resemnata un nou "Nu" adresat proiectului Constitutiei. De data aceasta, la referendum au fost chemati olandezii, care nu dadeau semne ca vor aproba documentul.

  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE

  • LINISTE. Nimeni nu se mai asteapta ca rezultatul votului sa fie favorabil Constitutiei
    Toata lumea se astepta deja la un rezultat negativ la referendumul cu privire la Constitutia europeana, asa ca procentul zdrobitor de voturi impotriva, 63%, nu a mai reprezentat nici o surpriza. La trei zile dupa francezi, olandezii au dat inca o lovitura proiectului constitutional european.

    Tabara celor care favorizeaza Constitutia nu a reusit sa stranga, potrivit sondajului realizat la iesirea de la urne de catre Institutul de Statistica Intreview/NSS, decat 37 de procente. Potrivit aceluiasi sondaj, mai mult de 62% dintre votanti si-au exprimat ieri votul, realizand o prezenta la urne dubla fata de necesarul cerut de unele partide pentru ca referendumul sa fie validat, adica 30%. Se pare ca subiectul Constitutiei a generat mai mult interes in Olanda decat in Franta, unde abia 55% din electorat a mers la urne.

    GUVERNUL RAMANE. Exista cateva diferente substantiale intre "Nu"-ul de la Paris si cel de la Haga. Dincolo de faptul ca Olanda este departe de statutul si influenta de care se bucura sau, mai bine zis, se bucura Franta inainte de referendum, implicatiile la nivel intern ale unui vor negativ vor fi mult mai reduse. Opozitia cetatenilor fata de Constitutie nu a fost o incercare de a sanctiona Guvernul, cel putin nu intr-o masura atat de mare ca in Franta. Nu exista nici un fel de pericol ca Executivul condus de Jan Peter Balkenende sa cada victima votului de ieri, precum premierul Jean-Pierre Raffarin, care a demisionat la doua zile dupa referendumul din Franta. Mai mult, clasa politica din Olanda nu este obligata sa accepte eventuala respingere a Constitutiei.

    DIFERENTE
    In Franta, referendumul are o valoare decizionala, Puterea trebuind sa tina cont de verdictul dat de cetateni. Lucrurile nu stau la fel in Olanda, unde referendumul este pur consultativ. Constitutia olandeza nu prevede organizarea de referendumuri nationale, dar Parlamentul poate convoca populatia la urne ca ajutor pentru luarea unei decizii pe o tema de mare interes. De altfel, in Regatul Tarilor de Jos, referendumul de ieri este primul organizat dupa ce statul a devenit democratie parlamentara, in 1848. Partidele politice au anuntat insa ca nu vor ignora vocea poporului. Reprezentantii lor s-au inteles sa respecte rezultatele votului, in cazul in care rata de participare va fi suficient de mare. De exemplu, Partidul Crestin-Democratic (CDA), cel mai important din Parlament, s-a angajat sa respecte rezultatul referendumului in cazul in care vor vota cel putin 30% dintre alegatori si daca va fi inregistrata o majoritate de 55% dintre voturi pentru una dintre optiuni. Partidul Liberal VVD, partener de coalitie cu CDA, a anuntat, la randul sau, ca va respecta rezultatul consultarii, iar PvdA, cel mai important partid de opozitie din Parlament, a precizat ca va vota conform optiunii alegatorilor, in cazul in care rata de participare la vot va fi de cel putin 30%.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul