x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La Calafat

08 Mai 2005   •   00:00

RAZBOIUL INDEPENDENTEI
Daca la Craiova Monumentul Independentei a fost daramat si dat la topit, la Calafat, un alt monument a fost doar mutat mai la vale.

  • de CATALIN PRUTEANU

  • Monumentul Independentei din Calafat, asa cum arata la data de 10 mai 1937, amplasat inca pe locul numit Bateria "Carol I"
    La 26 aprilie 1877, de pe malul romanesc al Dunarii, din Calafat, pornea prima ghiulea trasa de bateria romaneasca. Peste noua ani, la 15 mai 1886, Carol, ajuns primul rege al Romaniei, vizita micul port pentru a pune piatra de fundatie a unui monument in amintirea razboiului. Alexandru Parvan, directorul Muzeului de Arta si Etnologie din localitate, ne-a povestit istoria si peripetiile Monumentului Independentei din Calafat. Pana in anul 1977, cand se implineau 100 de ani de la sarbatorirea Razboiului de Independenta, acvila din varful monumentului a privit Dunarea din locul numit Bateria "Carol", cea mai inalta pozitie din oras.

    MUTAT. In locul Monumentului Independentei, autoritatile au construit un ansamblu din travertin, o constructie clasica, caracteristica epocii comuniste, dedicata tot Razboiului de Independenta de la 1877-1878. "Monumentul «Independenta» a fost stramutat in apropiere, in parcul de pe malul Dunarii. Este cel mai venerat de localnici, un adevarat simbol al Calafatului, stramutarea sa din locul in care fusese amplasat initial provocand mari nemultumiri si proteste la adresa autoritatilor care au hotarat acest lucru", afirma Alexandru Parvan.

    Inainte de a fi mutat, monumentul avea trei placi de marmura, pe care scria "In amintirea bombardarii Vidinului. In anul 1877 deschisu-s-a focul asupra cetatii Vidinului de Bateria Carol I, trei obuze turcesti spargandu-se in apropierea domnului Romaniei, Carol I". Astazi, pe singura placa de marmura de pe monument au ramas sapate doar cuvintele: "In amintirea bombardarii Widinului, in 17 maiu 1877". In toamna anului 1904, doua tunuri donate de Ministerul de Razboi si capturate de la trupele turcesti au fost aduse de la Bucuresti si asezate langa monument.

    FURATE. Tunurile turcesti n-au stat acolo decat pana in anul 1917, cand au fost luate de soldatii germani, in Primul Razboi Mondial. In locul lor au fost aduse alte doua tunuri, tot prada de razboi, dar luate de la nemti. "Aceste tunuri, care se afla si azi de o parte si alta a monumentului, orientate cu tevile spre Vidin, sunt de fabricatie germana, marca Fried Krupp Essen, model 1884, deci ulterioare Razboiului de Independenta", afirma Alexandru Parvan, directorul muzeului din Calafat.

    "Monumentul «Independenta» a fost stramutat in apropiere, in parcul de pe malul Dunarii. Este cel mai venerat de localnici, un adevarat simbol al Calafatului, stramutarea sa din locul in care fusese amplasat initial provocand mari nemultumiri si proteste la adresa autoritatilor care au hotarat acest lucru" - Alexandru Parvan, directorul Muzeului de Arta si Etnologie din Calafat

    PRIMUL OBUZ DUSMAN

    La data de 28 aprilie 1904, familia regala a Romaniei a facut o vizita la Calafat pentru a dezveli doi stalpi de piatra. Pe unul dintre acestia este sapata inscriptia: "15 maiu 1877. Aici a cazut primul obuz dusman inaintea principelui Carol I, domnitorul tarii. Dumnezeu i-a ocrotit viata pentru fericirea Romaniei." Lucru fals acum, din cauza faptului ca stalpul a fost mutat impreuna cu monumentul din locul unde intr-adevar cazuse "primul obuz dusman".

    UN VULTUR CEVA MAI MIC

    Se pare ca si vulturul din varful monumentului a fost inlocuit atunci cand acesta a fost coborat din locul unde statuse peste 90 de ani. Directorul Alexandru Parvan nu cunoaste insa imprejurarile care au determinat inlocuirea acvilei falnice, care se pare ca tine in cioc o ramura de maslin, cu o pasare care seamana mai mult a corb sau a cioara decat a vultur. "O mare perioada de timp, monumentului i-a fost luat vulturul de deasupra sa", spune Alexandru Parvan. De altfel, de-a lungul timpului, Monumentul Independentei din Calafat a suferit multe modificari. In 1903 a fost imprejmuit la dispozitia lui D. A. Sturdza, pe atunci prim-ministru. A fost consolidata platforma si s-au construit trepte de piatra ce scurtau drumul catre monument.

    TELEGRAMA LUI NICOLAE

    In vara anului 1877, Carol I se afla la Poiana Mare, in apropiere de Calafat, unde se stabilise cartierul general al trupelor romanesti. Este locul unde a fost primita telegrama Marelui Duce Nicolae, comandantul armatei rusesti, care il ruga pe Carol sa porneasca Razboiul de Independenta: "Turcii, adunand cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog sa faci fuziune, demonstratie si daca se poate, sa treci Dunarea cu armata dupa cum doresti. Intre Jiu si Corabia demonstratia aceasta este neaparat necesara pentru inlesnirea miscarilor mele. Nicolae".
    ×
    Subiecte în articol: locul carol editie de colectie calafat