x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Povestea sfarsitului

Povestea sfarsitului

20 Feb 2005   •   00:00

TRAGEDIE
Lidia Jiga umbla prin oras cu o masina decapotabila si cu tigrul preferat stand langa ea, pe locul din fata.
CATALINA IANCU

Lidia Jiga a fost sfasiata de felinele pe care le-a crescut ca pe copiii ei
Artistii care au cunoscut-o pe Lidia Jiga spun ca era o fata frumoasa, blonda cu ochii mari, luminosi, care afisa tot timpul un zambet bland. Nu era casatorita si n-a avut copii. Ar fi vrut sa se faca actrita, dar dragostea pentru animale a determinat-o sa aleaga indrazneata meserie de dresor.

LA BLOC. Ca si alti imblanzitori, a crescut pe rand pui de feline intr-un apartament de bloc situat in Piata Amzei. Ducea leul cu liftul, il plimba cu masina pana la Circ si retur. Asa a crescut-o si pe Lorita, o leoaica pe care o hranea cu biberonul. Si care i-a bagat in sperieti pe redactorii Televiziunii Romane. Actrita si realizatoarea de televiziune Flavia Buref povesteste in cartea sa, Intamplari surazatoare o intamplare... deloc surazatoare: La o leoaica acasa. O intreaga echipa de filmare, formata din patru oameni, plus aparatura aferenta, s-a deplasat acasa la tanara dresoare sa realizeze un interviu. Niste bufnituri teribile in usa baii ne fac sa intelegem ca leoaica, inchisa acolo, ne-a simtit prezenta, povesteste scriitoarea. E mica, are cateva luni, i-a linistit Lidia. Si... cat de mare e acum, cand e mica? s-au interesat realizatorii cand i-au auzit glasul, caci puiul continua sa racneasca de zbarnaiau geamurile. Cand Lidia i-a dat drumul, a zbughit-o in camera si a inceput sa sara pe canapele, fiind foarte jucausa. Musafirii o priveau cu admiratie si nu indrazneau sa faca nici un gest, ba chiar isi controlau si respiratia, de teama sa n-o deranjeze. Autoarea volumului amintit a avut ingrata misiune de a realiza interviul cu Lidia Jiga si, pentru a face scena mai palpitanta, a acceptat sa-i serveasca masa leoaicei, adica biberonul cu lapte. Puiutul de leu insa avea chef de joaca. Dintr-o saritura a ajuns in spatele Flaviei si i-a pus labele pe umeri. Ii simteam rasuflarea fierbinte in ceafa, isi amintea ea. Dresoarea si-a dat seama ce intentii avea leoaica. Voia s-o insface de gat pe partenera sa de joaca. Fiindca pentru ea, sa-ti apuci adversarul de ceafa, era o joaca. Interlocutoarea insa a scapat fara nici o zgarietura. A realizat in ce pericol s-a aflat abia dupa ce Lidia Jiga i-a povestit ca leul poate sa te omoare si cand cauta joaca.

SCENA DE COSMAR. Intre timp, Lidia a reusit sa faca dresura mixta de lei si tigri la care visa. Era intr-adevar o vedeta si se bucura de mare succes. Pana intr-o zi. Povestea sfarsitului dresoarei de lei si tigri a devenit o adevarata legenda. Au aparut zeci si zeci de istorioare, care mai de care mai inflorite. S-a auzit chiar si aberanta varianta ca artista intrase in arena in timp ce era in perioada delicata a lunii, iar mirosul specific i-a incitat pe lei. Eronat! Lidia Jiga n-ar fi facut o asemenea imprudenta. Ghinion? Greseala? Accident? Sau poate cate putin din toate? Nu se stie. Cert este ca in timpul unei reprezentatii in fosta URSS, la Harkov, spectatorii au fost martorii unei scene de cosmar. Unul dintre lei a lovit-o cu gheara peste sold. Din ranile adanci au inceput sa tasneasca rauri rosii. N-a mai apucat decat sa strige: Salvati-ma... salvati-ma.... Dar lumea a ramas impietrita. Innebunit de mirosul sangelui, tigrul Amur, preferatul ei, i-a dat lovitura finala. N-au mai ramas din ea decat cizmele, spune gura lumii. Putini insa au fost acolo si stiu ce s-a intamplat cu adevarat. Cert este ca, dupa aceasta drama, tigrul a refuzat sa mai manance. Aproape o luna s-a chinuit, dar nu s-a mai atins de carne si in scurt timp a murit. Artistii spun ca Amur a vrut sa plateasca astfel, cu viata lui, crima pe care a infaptuit-o.

Sfarsitul Lidiei Jiga a fost un accident stupid. Ea s-a aplecat sa faca un compliment, dar a fost prea aproape de unul dintre lei, care lovit-o cu laba. Tigrul s-a napustit asupra ei si a apucat-o de ceafa. Apoi, au tabarat toti pe ea. Au intrat Buby Krateyl si Gimi, unul dintre recuziteri, dar n-au mai putut s-o salveze.
Familia Andruchovici, artisti de circ

A SALVAT VIATA UNUI COPIL
Lidia incerca mereu noi si noi numere periculoase. A avut, ca multi alti dresori, parte de accidente. Si-a pus viata in pericol si in arena, si in afara ei. Se spune ca, intr-un turneu, pe cand se afla in strainatate, a salvat viata unui copil. Un pusti neastamparat, care vizita menajeria impreuna cu parintii, a scapat o clipa de sub supravegherea acestora. S-a apropiat de cusca felinelor nepermis de mult. Lidia, care intamplator se afla prin apropiere, a sarit intre baiat si laba tigrului si a primit ea lovitura destinata copilului.

dresoarea neInfricatA
Despre aceasta fapta curajoasa, dar si despre multe acte de curaj de care a dat dovada au scris toate ziarele vremii, si din tara si din strainatate. Dar intr-o zi, riscand iarasi, tanara, frumoasa, luminoasa Lidia Jiga ne-a parasit. Nu mi-a venit sa cred ca zambetul ei bun s-a stins pentru totdeauna. Nu mi-a venit sa cred si nu cred nici acum cand depanand aceste amintiri o revad razand, glumind, povestind, ca atunci la filmare, scria Flavia Buref. Si nici cei care au cunoscut-o sau i-au vazut reprezentatiile nu-si pot imagina ca Lidia nu mai este printre noi.

GENERATII DE LIDIOARE
Dumnezeu s-o ierte, si sa ma ierte si pe mine ca spun asta, ne-a declarat colega sa de breasla, Nina Buzduga. In acea perioada Lidia petrecea cam putin timp cu animalele. Si totusi, avea mare incredere in ele. Cu cateva saptamani inainte de tragicul accident, Lidia i-a trimis o vedere, in care i-a scris printre altele: Tu esti o tehniciana mai buna decat mine. M-a socat vestea. Vreo saptamana nici n-am putut sa lucrez. In amintirea Lidiei, Nina si-a botezat cateva leoaice cu numele ei. Cateva generatii de Lidioare au pastrat vie memoria colegei sale.
×
Subiecte în articol: jiga lidia lidia jiga