x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Biberoanele din plastic ce conţin bisfenol A, retrase de pe piaţa din luna martie

Biberoanele din plastic ce conţin bisfenol A, retrase de pe piaţa din luna martie

de Magda Marincovici    |    26 Noi 2010   •   16:15
Biberoanele din plastic ce conţin bisfenol A, retrase de pe piaţa din luna martie

139529-bib.jpgBisefenol A este un compus chimic, care intră în compoziţia plasticului de uz alimentar şi care a provocat mari controverse. “Este o veste bună pentru părinţii europeni, care pot fi siguri că, începând de la jumătatea lui 2011, biberoanele de plastic nu vor mai conţine bisfenol A”, a precizat John Dalli, comisar european pentru sănătate.

“În baza recentei opinii exprimată de AESA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Alimentelor) eu am subliniat că există zone de incertitudine, decurgând din cercetări noi, care au arătat că bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltării (corpului uman), reacţiei sistemului imunitar sau dezvoltarea unor tumori”, a mai declarat comisarul.

Canada este prima ţară care a interzis, în 2009, biberoanele din plastic rigid, pe bază de bisfenol A şi prima ţară care a introdus BPA între substanţele toxice, în pofida opoziţiei industriei chimice. În Europa, Franţa şi Danemarca au hotărât, în mod unilateral, să interzică fabricarea şi comercializarea biberoanelor care conţin bisfenol A.

Bisfenolul A este suspectat de creşterea riscurilor de pubertate precoce la fete, de cancer de prostată sau sân şi de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, în teste de laborator. Reprezentanţii industriei chimice apreciază că aceste temeri cu privire la om nu sunt întemeiate în mod ştiinţific.

 Acest compus chimic este utilizat pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reîncărcabile pentru apă, recipientelor din plastic pentru băuturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

Pe piaţa din ţara noastră există biberoane din plastic ce conţine bisfenol. Biberoanele care sunt fabricate din plastic ce nu conţine bisfenol sunt marcate “Fără BPA”. Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, spune că, în momentul în care decizia Comisiei Europene de interzicere a biberoanelor din plastic cu bisfenol A este publicată în Jurnalul oficial al CE, inclusiv România le va retrage de pe piaţă”. 

×