x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 8 simptome ale deficienţei de zinc

8 simptome ale deficienţei de zinc

22 Mai 2018   •   16:24
8 simptome ale deficienţei de zinc

Dacă doreşti să-ţi întăreşti sistemul imunitar, zincul este un mineral esenţial pentru a realiza armonie în corp, în special când vine vorba de metabolism, creştere şi simţuri, scrie Prevention.

Vestea bună este că, probabil, consumi o mulţime de zinc prin intermediul alimentelor zilnice. Carnea de vită şi păsările de curte conţin mult zinc, iar alte surse bune sunt: fasolea, nucile, unele fructe de mare şi produse lactate. Persoanele care se confruntă cu probleme disgestive, alcoolism şi cu tulburări de alimentaţie sunt cele mai expuse în faţa deficitului de zinc, explică fondatoarea Denver Wellness and Nutrition Center-Sodexo, Jessica Crandall.

Prevention prezintă opt semne ale deficienţei de zinc:

1. Îţi cade tot mai mult păr

Nivelul scăzut de zinc poate duce la căderea părului, potrivit Institutului Naţional de Sănătate. De asemenea, studiile au descoperit că persoanele care suferă de alopecie, o boală autoimună care poate duce la căderea părului, au deficit de zinc.

2. Faţa ta este acoperită cu acnee

Studiile au descoperit că aplicarea unui tratament care conţine zinc ajută la curăţarea tenului. Cercetătorii sunt de părere că zincul are proprietăţi antiinflamatoare şi reduce bacteriile şi acneea.

3. Ai o boală cronică

Deficitul de zinc a fost corelat cu mai multe boli, precum diabetul, ateroscleroza, Alzheimer, bolile neurologice, bolile autoimune şi altele. Potenţiala conexiune? Zincul ajută la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar şi ajută la creşterea celulelor sănătoase.

4. Rănile nu ţi se vindecă

Pentru că zincul este esenţial pentru sănătatea sistemului imunitar, pot apărea vulnerabilităţi în faţa infecţiilor virale sau bacteriene. Tăieturile şi vânătăile se vor vindeca mai greu, din moment ce corpul eliberează zinc pentru a repara ţesutul.

5. Vederea ta este din ce în ce mai slabă

Ochii conţin o concentraţie mare de zinc, în mod special în retină. Zincul ajută la transportul vitaminei A din ficat către retină pentru a produce pigmenţi de protecţie, potrivit Asociaţiei Optometrice Americane.

6. Mâncarea nu mai este atât de bună

Zincul joacă un rol esenţial în funcţionarea normală a simţurilor, inclusiv mirosul şi gustul. De aceea, persoanele cu deficit de zinc au probleme când vine vorba de gustul mâncării. Studiile au arătat că medicamentele orale cu zinc acordate persoanelor cu tulburări ale gustului ajută la stimularea acelei regiuni din creier responabilă cu ingestia de alimente.

7. Probleme cu auzul

Dacă gustul, mirosul şi vederea nu erau simptome suficiente, lipsa de zinc afectează şi auzul. Un studiu efectuat pe 100 de persoane cu tinitus a descoperit că 12% dintre acestea aveau un nivel scăzut de zinc.

8. Nu te mai înalţi

Unul dintre simptomele principale ale deficienţei de zinc apare de când suntem mici. Copiii au nevoie de suficient zinc în dietele lor, pentru că infuenţează dezvoltarea celulelor, ceea ce înseamnă că lipsa zincului reprezintă o blocare a creşterii.

×
Subiecte în articol: zinc deficienta rol beneficii