x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial

Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial

de Anca Olteanu    |    18 Ian 2015   •   21:29
Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial
Sursa foto: Thinkstock

Oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu mesajele emise de industria detoxificării. Ideea că pot scăpa de caloriile acumulate reprezintă o soluţie la alegerile alimentare de tip fast-food şi la cantităţile de alcool pe care le consumă. Principiul conform căruia organismul poate scăpa de impurităţi prin detoxificare este fals. Este un concept pseudo-medical construit în scop comercial, subliniază site-ul theguardian.com.

Există două tipuri de detoxifieri: ”una respectabilă”, care este reprezentată de tratamentul medical acordat dependenţilor de droguri a căror viaţă este ameninţată de consumul de astfel de substanţe şi una deloc respectabilă, folosită de ”antreprenori, impostori şi şarlatani” pentru a vinde tratamente false care presupun detoxifierea organismului, afirmă Edzard Ernst, profesorul de medicină complementară de la Universitatea Exeter. ”Un organism sănătos are rinichi, ficat, piele şi chiar plămâni care detoxifică”, afirmă acesta. El adaugă că nu există un tratament de detoxificare cunoscut care să transforme un organism care merge bine într-unul care merge mult mai bine.

În 2009, un grup de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a contactat producătorii a 15 produse care promit detoxifierea. Produsele diferă de la suplimente în cadrul dietei, la smoothie-uri şi şampoane. Când oamenii de ştiinţă au cerut lămuriri, niciunul dintre producători nu a putut defini ”detoxificarea”.

Printre obiectele care promit detoxificare se numără: tablete, tincturi, plicuri de ceai, măşti de faţă, săruri de baie, perii de păr, şampoane şi geluri de corp. De asemenea, yoga şi masajul sunt promisiuni eronate de eliminare a toxinelor.

O altă metodă greşită este detoxifierea prin hidroterapia colonului sau irigarea colonului. Aceasta nu este recomandată de medici, deoarece există posibilitatea perforării intestinului. Nici tabletele care curăţă colonul nu au efectul promis.

Referitor la consumul de alcool, medicul specializat în dietă Chatarine Collins remarcă că este bine să existe zile fără alcool. Ficatul eliberează alcoolul în două etape. În primă fază, enzimele din ficat transformă alcoolul în acetaldehidă, o substanţă toxică care distruge celulele ficatului. Aceasta este imediat transformată în dioxid de carbon şi apă, de care scapă mai apoi organismul. Băutura excesivă poate copleşi enzimele, iar acetaldehida va distruge ficatul. În regim moderat, aceasta poate avea un efect pozitiv, datorită funcţiei sedative care relaxează şi obişnuieşte ficatul cu enzimele care detoxifică. Aceeaşi tehnică se aplică şi la broccoli, considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru acest proces. Broccoli conţine cianură, iar aceasta, precum alcoolul, produce enzime care ajută ficatul să proceseze alte otrăvuri.

Alimente ca peştele, uleiul de măsline, brânza, salata, cerealele integrale, seminţele şi fructele conţin proteine, aminoacizi, grăsimi nesaturate, fibre, vitamine şi minerale care menţin organismul perfect funcţional.

Oamenii acceptă ideea detoxificării, pentru că sunt expuşi la o multitudine de informaţii şi sunt dornici să transfere altora responsabilitatea de a înţelege lucrurile mai bine. Multe dintre deciziile consumatorilor sunt luate din ignoranţă şi pe bază de supoziţii: ”Oamenii presupun că există instituţii benigne care îi păzesc de comiterea unei erori. Pe ascuns, multe instituţii de marketing susţin această idee”, afirmă Peter Ayton, profesor de psihologie.

×