x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Risc sporit de sinucideri la persoanele obeze care şi-au micşorat chirurgical stomacul

Risc sporit de sinucideri la persoanele obeze care şi-au micşorat chirurgical stomacul

08 Oct 2015   •   12:13
Risc sporit de sinucideri la persoanele obeze care şi-au micşorat chirurgical stomacul

Persoanele obeze care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică pentru a pierde din greutate prezintă un risc cu 50% mai mare de a avea tentativă de suicid decât înainte de intervenţie, conform unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană 'JAMA Surgery', informează agenţia France Presse.

Oamenii de ştiinţă au cercetat minuţios dosarele medicale a 8.815 persoane din provincia canadiana Ontario, care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică între 2006 şi 2011. Aceşti pacienţi au fost urmăriţi timp de şase ani, şi anume cu trei ani înainte şi trei ani după intervenţia chirurgicală.

Din acest grup, 111 persoane au ajuns la spital pentru un total de 158 de tentative de suicid. Oamenii de ştiinţă au constatat că o treime au avut loc înainte de operaţie şi două treimi după operaţie, reprezentând o creştere cu 50% a riscului.

Majoritatea tentativelor de suicid au fost comise de persoane care au suferit de tulburări psihice în trecut, au constatat autorii.

Studii anterioare demonstraseră deja ca sinuciderile au fost semnificativ mai frecvente la persoanele care au suferit această operaţie decât la restul populaţiei. Cercetătorii nu au stabilit dacă acest lucru s-a datorat intervenţiei chirurgicale sau ratei mari de probleme mentale legate de obezitate.

Potrivit altor studii, multe persoane obeze au arătat o îmbunătăţire a moralului lor şi a stimei de sine după această intervenţie chirurgicală, dar o mică minoritate a suferit totuşi o agravare a depresiei şi a tulburărilor de alimentaţie.

Cercetătorii canadieni au subliniat faptul că tentativele de sinucidere s-au produs în cea mai mare parte între al doilea şi al treilea an după operaţie. Acest lucru demonstrează necesitatea de a urmări pe termen mai lung aceşti pacienţi, este concluzia cercetătorilor.

Chirurgia bariatrică implică reducerea capacităţii stomacului printr-un inel sau limitarea absorbţiei produselor alimentare de către o parte din intestine printr-un by-pass. După astfel de operaţii chirurgicale, obiceiurile alimentare trebuie însă să se schimbe profund, scrie AFP.

Experţii au sugerat că pacienţii au tendinţa de a substitui alimentele cu alcoolul. La alţii, un by-pass gastro-intestinal le-ar putea afecta nivelul de hormoni şi de neurotransmiţători din intestine care joacă un rol important în reglementarea stării de spirit şi a poftei de mâncare.

În SUA au fost efectuate în anul 2014 aproape de 200.000 de intervenţii chirurgicale bariatrice. Ele au dus la pierderea semnificativă în greutate a adulţilor obezi, precum şi la o reducere a diabetului de tip 2, menţionează AFP.

×