Este important, în cazul gastritelor, ca alimentele să nu fie dintre cele care fac rele. Prima acţiune defavorabilă este sporirea acidităţii din stomac, iar al doilea efect rău este încetinirea evacuării alimentelor din stomac.
Iată în materie de carne cum trebuie să se orienteze bolnavul de gastrită. Pentru cei cu gastrită, carnea e mai bine suportată dacă este fiartă, rasol, înăbuşită la cuptor sau grătar bine făcut. Se poate mânca şi carne de pasăre, dar şi de vacă sau viţel. Bolnavul de gastrită trebuie să mănânce mai puţină carne de porc, grasă. Sunt de evitat bucăţile de carne de raţă sau gâscă, dată fiind grăsimea lor. Bineînţeles, bolnavul de gastrită trebuie să-şi ia gândul de la slănină, costiţă, conserve, ca şi de la mezeluri, acestea fiind grase şi întârziind golirea stomacului. Peştele este foarte bine tolerat de cei cu gastrită şi ulcer, fiindcă se digeră uşor. Există şi un alt avantaj, carnea de peşte e bogată în acizi graşi omega care refac toate membranele corpului, mai ales pe cele ale tubului digestiv. Peştele e bine tolerat, dar prepararea lui se face prin înăbuşire sau rasol şi mai rar prăjit. Pastele sunt bine suportate de bolanvii de gastrită. Merge în meniu să fie introdus şi orezul. Cele mai bune grăsimi sunt cele vegetale, mai ales uleiul de măsline care stă la baza alimentaţiei popoarelor meridionale, o alimentaţie bine apreciată. În materie de fructe, bolnavul de gastrită trebuie să drămuiască citricele, adică mai puţine portocale, mandarine, lămâi, ananas, grapefruit, toate acestea sporind secreţia acidă. Dar bolnavul de gastrită poate să se înfrupte din caise, vişine, mere, pere, struguri, pepene, prune. Dulciurile concentrate sunt de evitat, pentru că stimulează secreţia acidă. Deci dulceţurile: magiunul, mierea nu sunt indicate. Mai bine, din când în când câte o plăcintă cu brânză sau dovleac făcută în casă, precum şi unele aluaturi fragede. Pentru bolnavii de gastrită pâinea neagră este cel mai bine tolerată, dar este admisă şi mămăliga.
Citește pe Antena3.ro