x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul Medicului. Cum ținem țânțarii la distanță cu ajutorul aromaterapiei

Sfatul Medicului. Cum ținem țânțarii la distanță cu ajutorul aromaterapiei

06 Iul 2016   •   19:10
Sfatul Medicului. Cum ținem țânțarii la distanță cu ajutorul aromaterapiei
Sursa foto: MarinaKuzminykh/Getty Images/iStockphoto

Țânțarii pot fi deranjanți, în concediu la mare sau în deltă, mai ales seara, atunci când sunt predispuși să „atace”. Chiar dacă pentru majoritatea oamenilor, înțepătura de țânțar nu este periculoasă, provocând cel mai adesea un eritem,o roșeață bine delimitată, cu prurit (senzație de mâncărime), în unele cazuri rare, pot apărea reacții alergice foarte grave, de tipul edemului Quincke, o umflătură la nivelul feței și al limbii, ochii înroșiți și senzație de asfixiere.

De aceea, este bine să ne protejăm, pe cât posibil, de înțepăturile de țânțari. Pentru cei care doresc alternative naturale la produsele din comerț, aromoterapia reprezintă o soluție. Uleiurile esențiale de eucalipt, mentă, mușcată sau cuișoare au proprietatea de a ține insectele la distanță. Ele pot fi folosite în mai multe moduri, în funcție de nevoi. Cel mai simplu mod de a le întrebuința este în lampa de aromaterapie. Se pun câteva picături de ulei esențial în apă, iar vaporii răspândiți în cameră vor ține insectele la distanță. Dacă nu aveți o astfel de lampă la îndemână, puteți folosi o dischetă demachiantă, pe care turnați câteva picături de ulei esențial și pe care o așezați în apropierea dumneavoastră. Pentru o protecție completă, se amestecă una, două picături de ulei esențial cu ulei de cocos sau de jojoba și se unge pielea cu amestecul rezultat.

Dr. Ana Maria Bucur, medic de familie, specialist aromaterapie

×
Subiecte în articol: tantari