x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mișcarea e benefică, dar fără exces

Mișcarea e benefică, dar fără exces

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2018   •   19:30
Mișcarea e benefică, dar fără exces

Ca orice exces, și sportul poate deveni nociv, atunci când nu se ține cont de limite și de sfatul medicului. Se recomandă mișcarea, pentru a ne menține sănătoși, sportul e benefic și în prevenirea sau tratarea unor afecțiuni grave, precum diabetul sau bolile neurologice, însă poate să ne facă foarte mult rău atunci când exagerăm.

Puțini știu că excesul de mișcare poate cauza afecțiuni ale inimii sau chiar o boală rară, precum cefaleea cluster, care necesită tratament riguros pentru a reveni la starea de echilibru a organismului. Antrenamentul în exces poate fi o reală problemă, chiar pentru sportivii de performanţă. Se poate vorbi despre exces atunci când antrenamentele durează multe ore și este nevoie de o perioadă prelungită de recuperare. Medicii sportivilor recomandă o balanţă între efortul extrem şi perioada de relaxare, chiar dacă cei care fac performanță au tendința să creadă că mai multe exerciţii şi efortul suplimentar sunt întotdeuna mai bune. Printre primele semne ale unor posibile afecțiuni ulterioare se numără oboseala prelungită, pentru remedierea căreia se recomandă reducerea intensității antrenamentului, la fiecare a treia sau a patra zi, pentru sportivii de performanță, dar același lucru li se recomandă și celor care se îndreaptă către antrenamentele la sala de fitness, atunci când antrenorii nu sunt experimentați și recomandă excesul de mișcare. Dacă nu se asigură un echilibru al organismului, următoarele simptome sunt stări de tensiune, iritare, scăderea apetitului, somn neliniştit, scăderea apetitului sexual, scăderea performanţelor.

Sfatul medicului

Mayo Clinic Proceedings a publicat recent un studiu care arată că exerciţiile fizice efectuate zilnic, timp de o oră, pot fi extrem de benefice pentru viaţă și sănătate, contribuind la reducerea unor afecţiuni cronice, în timp ce depășirea acestui interval ar putea dăuna grav sănătăţii inimii. Dacă nu se ține cont de echilibrul organismului, atunci când facem sport, se poate ajunge și la situații grave: instalarea depresiei, ciclu menstrual neregulat la femei, dereglări semnificative ale somnului, dureri musculare prelungite, care pentru performeri duc în final la diminuarea vizibilă a performanţelor sportive, nu doar la probleme în viața personală. În general, bărbaţii sunt mai predispuşi excesului, dar în pericol sunt și femeile care cred că pot slăbi rapid dacă merg dintr-o dată la sală și fac efort în exces.

 

×
Subiecte în articol: miscarea fenefica sanatatii