x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Periajul corect, pentru vizite liniştite la stomatolog

Periajul corect, pentru vizite liniştite la stomatolog

de Florin Condurateanu    |    20 Feb 2018   •   20:50
Periajul corect, pentru vizite liniştite la stomatolog
Sursa foto: Tetra Images/Getty Images/Tetra images RF

Am întrebat mereu când se va ajunge ca omul să meargă la stomatolog fără grija că-l va durea, să se ducă la dentist dezinvolt ca la tuns. Specialiştii au răspuns că acest deziderat se va realiza când orice om se va prezenta periodic la stomatolog doar pentru a-şi controla şi întreţine dantura.

Misiunea stomatologului la această vizită periodică este că controleze dacă nu au apărut carii, să cureţe de tartru dantura, să maseze gingiile. Dacă o carie este depistată din faza de început, când este doar o “căriuţă”, ea se poate trata lesne, se pune o plombă conservând nervul, astfel dintele cu nerv va continua să aibă viaţă. Tartrul, depunerea de piatră, răneşte gingia şi între tartru şi dinte se crează un culcuş comod pentru microbi, care macină sănătatea dintelui. În plus, când tartrul şi microbii îşi însumează acţiunile defavorabile se deschide uşa acelei maladii periculoase, paradontopatia, termenul corect al bolii numite de popor greşit paradontoză. Paradonţiul, acea structură cu ligamente precum un hamac, constituind locul de implantare trainică a dintelui în gingie, se lărgeşte şi rădăcina dintelui începe să se clatine ca un par care nu mai are rezistenţă în “fundaţia” lui din pământ. Dinţii devin atât de şubrezi, se mişcă aşa de tare, încât se scot dinţii cu degetele. O condiţie esenţială este ca fiecare să se preocupe de o igienă corespunzătoare a danturii. Spălarea dinţilor se va face de minimum două ori pe zi, periajul trebuie să fie energic, să se stropească cu pastă oglinda din baie. Periajul trebuie să se facă de sus în jos, ca atunci când îndepărtezi resturile dintre dinţi cu scobitoarea, nu este eficient periajul orizontal al dinţilor. Este recomandabil ca fiecare - dar mai ales copiii - să mânânce un morcov crud sau un măr: se curăţă dinţii şi se execută şi un masaj al gingiilor. Trebuie să se folosească apă de gură pentru clătire.

O poruncă este ca atunci când se extrage sau cade un dinte, o măsea să nu fie lăsat locul gol, să se monteze un alt dinte. Astfel dinţii nu migrează, nu se mai încalecă, se evită aplecarea lor, să nu mai calce ax în ax. Orice carie în dantura de lapte trebuie tratată de stomatolog.

 

 

×
Subiecte în articol: periajul dintilor