x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cresterea nu doare

Cresterea nu doare

27 Mar 2006   •   00:00

"Copilul meu creste prea repede si din aceasta cauza il dor picioarele de la genunchi in jos." Asta spun multi parinti despre asa-numitele "dureri de crestere", de care se plang in general copiii cu varste intre 4 si 10 ani.

Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie de la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este insa categoric: "Nu exista dureri de crestere. Studii realizate de societati prestigioase de ortopedie, printre care Societatea Franceza de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, arata ca asa-zisele dureri de crestere nu sunt justificate din punct de vedere stiintific". Dar totusi cum se explica acele dureri bilaterale de gambe, de care se plang copiii in a doua parte a zilei, in special seara? "Majoritatea copiilor sunt intr-o permanenta miscare, caracteristica varstei lor, iar in cazul unora sistemul osteo-muscular nu este maturizat. Astfel, durerile bilaterale de gambe acuzate de copii seara nu reprezinta altceva decat febra musculara provocata de suprasolicitarea fizica din timpul zilei", explica profesor doctor Mihai Jianu.

Argumente


Argumentul forte ca nu exista dureri de crestere este urmatorul: pastrand aceeasi logica, potrivit careia picioarele dor din cauza cresterii, bratele de ce nu dor? Ele nu cresc? Un alt argument: de ce durerile de gambe apar numai seara? Oasele nu cresc pe tot parcursul zilei? De ce nu dor oasele si dimineata? Prof. dr. Mihai Jianu mai aduce un argument: de ce asa-numitele dureri de crestere apar intotdeauna la ambele picioare? Asta in conditiile in care afectiunile grave ale sistemului osteo-muscular provoaca dureri unilaterale. In plus, prof. dr. Mihai Jianu a intalnit nu putine cazuri de copii care se plang de dureri de picioare prin mimetism. Sunt acei copii crescuti de bunici, care toata ziua se vaita de dureri ale picioarelor si atunci micutii imita comportamentul batranilor, plangandu-se de aceleasi probleme.

RECOMANDARE. Cand copilul resimte o durere la nivelul unui singur picior, el trebuie prezentat la medic. De retinut ca, in cazul unei boli, durerea este unilaterala (la nivelul unui picior) si de cele mai multe ori este cauzata de o contuzie, entorsa, luxatie sau fractura prin tasare. Dureri unilaterale pot surveni si in cazul distrofiilor osoase sau al tumorilor.

ARTICULATII. O alta falsa problema in perioada de crestere sunt pocniturile articulatiilor. Acestea sunt cauzate de o laxitate ligamentara crescuta, spune prof. dr. Mihai Jianu. In jurul oricarei articulatii exista o capsula articulara, ca un manson, care inveleste elementele constitutive ale articulatiei. La copilul de varsta mica, mansonul articular este foarte larg si miscarile in articulatie sunt foarte ample, rezultand aceste pocnituri, care sperie parintii. Realitatea este ca, in timp, capsula articulara se restrange, iar pocniturile dispar.

×
Subiecte în articol: dureri sanatatea copilului