x close

Infecţiile sezoniere la copil şi profilaxia acestora

0
07 Apr 2017 - 11:33
Infecţiile sezoniere la copil şi profilaxia acestora


Ştim sau nu să ne protejăm copilul în faţa provocărilor sezoniere din punct de vedere al apariţiei infecţiilor? Care sunt cele mai simple modalităţi de a reduce substanţial factorii de risc în ceea ce priveşte îmbolnăvirea copilului tău? Cât de important este aportul vitaminei D în ceea ce priveşte imunitatea copilului tău şi care sunt principalele metode de prevenţie legate de posibilele îmbolnăviri sezoniere? La toate acestea, răspunsul specialistului este dat astăzi de către prof. dr. Mihaela Balgrădean ,  medic primar pediatru - UMF- Carol Davila - spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “ M.S.Curie”

 

Primavara este anotimpul în care ne bucurăm din plin de lumină, culoare şi armonie, însă acest anotimp deschide şi sezonul în care apar multe şi diferite îmbolnăviri respiratorii şi digestive la copilul de diferite vârste, începand cu cei mai mici, care nu au împlinit încă vârsta de un an, şi continuand cu copiii din perioada de vârstă 1-3 ani, preşcolarii, copii de vârsta şcolară şi adolescenţii. După o iarnă lungă şi grea, într-o perioadă de timp în care mulţi părinţi refuză vaccinările, atât pe cele din calendarul obligatoriu cât şi pe cele opţionale, în plină epidemie de rujeolă, forme complicate, soldate cu decese, în anii în care diagnosticul de tuberculoză la copil şi adolescent este frecvent, se pune problema prevenirii acestor infecţii.

Importanţa vitaminei D3

Imunitatea copilului este scăzută după o perioadă lungă de toamna-iarnă. La scăderea imunităţii contribuie şi carenţele de vitamina D3, care potentează şi susceptibilitatea la diferite tipuri de infecţii. Mulţi copii, dar şi adulţi au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conţin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricţiilor , particularităţilor( legate de vârstă), şi specificului cultural, în cantităţi suficiente ( peşte, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci şi umbrite ale anului , nu se face întotdeauna corect şi cu doze adecvate vârstei.  Asocierea cu medicaţii ce conţin calciu, nu este obligatorie pentru un copil care consumă echivalentul a 500 mililitri de lapte zilnic ( sub formă de lapte şi produse lactate). Infecţiile  respiratorii şi digestive la copil sunt în 80% din cazuri virale. Virusurile sunt cele care determină boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronşiolite şi bronşite, laringite (crup) şi pneumopatii acute. Infecţiile respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire şi mortalitate în intreaga lume ( sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub vârsta de 5 ani), reprezintă cel mai frecvent motiv de vizite medicale şi internări , în special la copilul de vârsta preşcolară. Pneumonia cauzează 75-90% din decese. Incidenţa gastroenteritelor acute la copilul în vârstă mai mică de 3 ani variază, în Europa, între 0,5 – 2 episoade anual.

Susceptibilitate crescută la infecţii

Bolile respiratorii şi digestive se transmit prin contactul direct al mâinilor copilului cu diferite secreţii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucării, suzete, etc. Atingerea  zonei ochilor, a nasului, produce o reinfecţie virală. Secreţiile nazale, respiratorii ale copilului conţin mai multe virusuri infectante decât ale adultului. De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care răspândesc infecţia în jurul lor în special în colectivităţi mai mici sau mai mari: grupuri de joacă, grădiniţă , şcoală. Contrar miturilor “curenţii de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afecţiuni”, aceştia nu reprezintă factori responsabili de susceptibilitate crescută la infecţii. În cazul copiilor dignosticaţi cu diferite boli cronice ( respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice), boli neoplazice, imunodeficienţe, diferite tratamente specifice, în malnutriţie, la copiii nevaccinaţi, susceptibilitatea faţă de aceste tipuri de infecţii este crescută.

Reducerea factorilor de risc prin igienă corectă şi vaccinare

Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă şi repetată a mâinilor copiilor şi ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor şi legumelor verzi, pregătirea şi gătirea corespunzatoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienţei acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic ( inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat şi a produselor lactate verificate şi corect ambalate. De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea în gură a suzetelor şi a diverselor alimente căzute pe sol, precum şi a altor obiecte, de obicei utilizate de adulţi, necuratate şi nedezinfectate înainte de a fi oferite copiilor pentru joacă. Tot în cadrul prevenţiei faţă de diferite boli acute respiratorii şi digestive intră şi recomandările de vaccinare prevăzute în schema naţională de vaccinări, vaccinări ce vor fi făcute în contextul informării corecte a părinţilor şi aparţinătorilor, legate de bolile cărora li se adresează aceste vaccinuri şi complicaţiile posibile ale acestora.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Mihaela Balgrădean

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

A fi sau a nu fi vegetarian

A fi sau a nu fi vegetarian
Dieta vegetariană a încins mereu spiritele celor împărţiţi în tabere pro şi contra. Unii vegetarieni susţin că dieta lor este mult mai sănătoasă şi benefică pentru organism, în timp ce...

Maini salvatoare: Nevazatori pentru detectarea cancerului la san!

Maini salvatoare: Nevazatori pentru detectarea cancerului la san!
Intr-o dimineata a anului 2011, Leidy s-a trezit si a constatat ca nu mai vede. Francia era deja nevazatoare. Lipsite de vedere, aceste femei si-au dezvoltat insa alt simt: cel tactil. Mainile lor pot detecta cancerul la...

Creştere alarmantă a numărului românilor bolnavi de tiroidă    

Creştere alarmantă a numărului românilor bolnavi de tiroidă    
În România, numărul pacienților diagnosticaţi cu afecțiuni tiroidiene aproape s-a triplat în ultimii şase ani şi continuă să crească. Medicii endocrinologi atrag însă atenţia că afecţ...

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de insomnie

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de insomnie
Nutritionitul austrialian Rick Hay a identificat produsele care trebuie consumate pentru un somn linistit, odihnitor, sanatos. Concluziile studiilor sale au fost publicate in revista Healthista.   Pe primul...

Sporturile pe care barbatii trebuie sa le evite

Sporturile pe care barbatii trebuie sa le evite
Oamenii de stiinta din orasul german Koln au ajuns la concluzia ca unele activitati sportive pot reduce substantial potenta masculina. Rezultatele muncii cercetatorilor germani au fost publicate in revista stiintifica...

După 10 ani de la abandonul ţigării riscul cardiac devine ca al nefumătorului

După 10 ani de la abandonul ţigării riscul cardiac devine ca al nefumătorului
Unii, cu voinţă  anemică, care se ascund când e momentul să înceapă războiul cu tutunul, se scuză în falset “bunicul a fumat 70 de ani şi a trăit până la 90 de ani”!...

Hipersexualitatea, o dezordine mentala?

Hipersexualitatea, o dezordine mentala?
Placerea sexuala constanta este o maladie clinica? Nu exista un raspuns univoc. In opinia cercetatorilor americani de la University of New England si a celor canadieni de la Center for Addiction and Mental Health, intre...

Cât de slabi trebuie să fim. Despre standarde, ipocrizie, sănătate și câteva sugestii simple

Cât de slabi trebuie să fim. Despre standarde, ipocrizie, sănătate și câteva sugestii simple
Scriu zilnic, pentru acest blog, despre ce trebuie să mănânce sau să facă cineva care vrea să slăbească sau să aibă o siluetă frumoasă și tonifiată. Și primesc tot felul de comentarii și de...

Primul medicament care încetineşte boala Huntington

Primul medicament care încetineşte boala Huntington
Un studiu de reper pentru boala Huntington a anunţat rezultate pozitive, sugerând că un medicament experimental ar putea deveni primul care să încetinească progresul acestei boli genetice,...

Ce nu trebuie sa mananci ca sa eviti cancerul!

Ce nu trebuie sa mananci ca sa eviti cancerul!
In fiecare zi consumam diverse produse, a caror origine ne ridica uneori semne de intrebaresi al caror impact asupra starii noastre de sanatate ramane mai mult sau mai putin o nebuloasa. Medicii au intocmit o lista...

Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol. O terapie veche de sute de ani

Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol. O terapie veche de sute de ani
Este o practică recomandată de mai multe curente de medicină naturistă. În special de cea japoneză. Mai este și în cea indiană, cu unele diferențe, vi le voi explica imediat. Japonezii recomandă...

3 lucruri simple pe care să le faci dimineața, cu efecte minune asupra siluetei și sănătății

3 lucruri simple pe care să le faci dimineața, cu efecte minune asupra siluetei și sănătății
Felul în care îți începi ziua este foarte important. Ca-n multe alte situații, începutul este decisiv pentru rezultatul unei acțiuni. Când vine vorba despre sănătate și siluetă,...

Dulciurile de Crăciun ne îmbolnăvesc și pe noi și pe copii noștri

Dulciurile de Crăciun ne îmbolnăvesc și pe noi și pe copii noștri
Asociația pentru Protecția Consumatorului a studiat dulciurile care se găsesc pe piață cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Veștile sunt foarte proaste. Substanțele găsite în aceste produse sunt toxice ș...
Serviciul de email marketing furnizat de