x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vrei un copil? 10 metode să îți sporești fertilitatea

Vrei un copil? 10 metode să îți sporești fertilitatea

de Magda Bucur    |    08 Sep 2015   •   21:22
Vrei un copil? 10 metode să îți sporești fertilitatea

Pentru multe cupluri, fertilitatea scăzută este o problemă extrem de pregnantă. Atunci când nu pot concepe un copil, indiferent dacă problema este la el sau la ea, ambii parteneri sunt frustrați. Există, însă, câteva ”trucuri” care sporesc fertilitatea unui cuplu.

1. Mențineți-vă o greutate sănătoasă. Greutatea poate afecta secrețiile hormonale și ovulația, așa că dacă femeia este fie prea slabă, fie prea grasă, ar putea avea probleme de fertilitate.

2. Mențineți o calitate bună a spermei. Și bărbați sunt sfătuiți să aibă un stil de viață sănătos, să aibă o greutate în limitele normale și să facă sport. Aceste lucruri mențin o calitate bună a spermei. De asemenea, este recomandat să evite fumatul, consumul de alcool și expunerea la chimicale. Lenjeria trebuie să fie lejeră, să se evite statul în șezut pentru perioade lungi de timp, și mediile foarte calde.

3. Evitați bolile cu transmitere sexuală (BTS). Gonoreea și chlamydia sunt două boli care afectează și fertilitatea, atât la bărbați, cât și la femei.

4. Faceți mai mult sex. Mai ales în perioada fertilă, care, de regulă, se instalează la femei cu cinci zile înainte de ovulație și durează încă două-trei zile, după ce a fost ”eliberat” ovulul.

5. Verificați-vă lubrifiantul! Produsele pe bază de apă distrug în proporție de 100% motilitatea spermatozoizilor. Dacă este nevoie să folosiți un lubrifiant, cereți de la farmacie unul care să aibă un PH asemănător mucusului cervical, din perioada fertilă. Sau căutați în bucătărie: uleiul de canola sau albușul de ou acționează ca un bun lubrifiant.

6. Limitați consumul de alcool. Un studiu suedez arată că fertilitatea la femei scade cu 60% în cazul în care consumă două pahare de alcool pe zi. La bărbați, alcoolul consumat în exces scade producția de testosteron și poate duce la impotență/

7. Limitați consumul de cafea. La femeile care consumă cinci cafele sau mai mult pe zi (500 de miligrame) efectele asupra fertilității pot să apară. Recomandat e să nu consumați mai mult de 2 cafele pe zi.

8. Nu fumați. La bărbați, fumatul afectează producția de spermă și calitatea ei, iar la femei, fumatul cauzează îmbătrânirea ovarelor.

9. Nu faceți sport în exces. Deși e bun pentru sănătate, în general, sportul în exces poate da probleme de infertilitate. Mai mult de 5 ore pe săptămână pot suprima ovulația și producția de progestron.

10. Feriți-vă de toxine. Le găsim peste tot în jur, de la produsele de îngrijire, până la aerul pe care îl inhalăm, în anumite situații. Ele pot afecta fertilitatea. Anumite persoane sunt mai expuse la risc: cei care lucrează în curățătorii chimice, la coafor, asistentele medicilor stomatologi.

×