x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sănătatea orală scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Sănătatea orală scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

de Dr. Simona Sevcenco    |    10 Oct 2011   •   21:00
Sănătatea orală scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Sanatatea orala este strans legata de bolile cardiovasculare. Cu cat sanatatea dintilor si gingiilor este mai afectata, cu atat si riscurile asupra sanatatii generale sunt mai mari. Persoanele cu forme severe de imbolnavire prezinta cel mai ridicat risc de a dezvolta si o boala cardiovasculara sau vasculocerebrala. Boala parodontala sau parodontoza, cum era denumita in trecut, se caracterizeaza in primele faze de aparitia sangerarii si inflamatiei gingivale. Netratata, duce la aparitia mobilitatii dentare si, ulterior, la pierderea prematura a dintilor prin resorbtia suportului osos al acestora.

Aceasta boala, in diversele ei forme, poate afecta mai mult decat dintii si suportul lor – gingia si oasele maxilare. Infectiile parodontale sunt considerate factor de risc in bolile cardiovasculare si in atacurile vasculare cerebrale.
Bacteriile si toxinele eliberate de acestea intra in circulatia sangvina prin micile leziuni de la nivelul gingiei, prezente in parodontopatii, ajung la alte organe, cum ar fi inima, sau se pot atasa de peretii vaselor de sange, ducand la formarea de placi de aterom. La examenul microbiologic al placilor de aterom prelevate de la bolnavi cardiovasculari s-a gasit acelasi continut bacterian ca si cel din placa bacteriana din jurul dintilor prezenti, dovedindu-se astfel ca bacteriile raspunzatoare de imbolnavire parodontala ajung in circulatia sistemica.

Astfel, tratarea bolilor parodontale are efect si asupra sanatatii generale, in unele cazuri prevenind chiar infarctul miocardic. Studiile arata ca pacientii cu o stare de sanatate orala precara sunt mai predispusi la infarct miocardic, comparativ cu pacientii cu sanatate orala buna. Aceasta relatie apare independent de alti factori de risc cum ar fi varsta, colesterolul total, hipertensiunea, fumatul si prezenta diabetului. Acesti factori de risc generali pot, totodata, contribui la aparitia unui raspuns imun deficitar.

Dintre acesti factori de risc, hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare aparute prematur, fiind mult mai des intalnita decat fumatul, dislipidemia sau diabetul. Riscul pentru boala coronariana si atacul vascular cerebral creste o data cu cele mai mici depasiri ale valorilor tensionale normale. Este dovedit faptul ca boala parodontala si bolile cardiovasculare au factori de risc comuni, evolutia lor fiind influentata de stilul de viata.

O afectare a vaselor de sange, cu consecinta unei circulatii deficitare la nivelul vaselor de sange de calibru mic, ar afecta nu numai cordul, ci si parodontiul marginal (toate tesuturile care asigura mentinerea dintilor in oasele maxilare). Putem afirma ca severitatea bolii parodontale este in directa legatura cu varsta, persoanele de varsta mai avansata fiind afectate mai frecvent de forme mai agresive, dar acest fapt nu exclude formele rapid progresive ce apar mai frecvent la tineri.
Aceste date sugereaza ca pacientii cu boala parodontala sunt mai predispusi sa dezvolte boala cardiovasculara.

Astfel, afectiunile dentare pot fi o oglinda a starii generale de sanatate si a preocuparii pentru mentinerea acesteia.
Pentru a preveni boala parodontala si complicatiile ei, se recomanda efectuarea unui control stomatologic de specialitate la fiecare sase luni, doar medicul dentist fiind cel va poate spune daca aveti o forma de parodontopatie si ce puteti face pentru a preveni sau trata aceasta afectiune.

Sfatul medicului!
Tratarea bolilor parodontale are efect si asupra sanatatii generale, in unele cazuri ­prevenind chiar infarctul ­miocardic.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei