x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vești alarmante. De ce umanitatea riscă să nu se mai poată reproduce

Vești alarmante. De ce umanitatea riscă să nu se mai poată reproduce

01 Oct 2015   •   14:34
Vești alarmante. De ce umanitatea riscă să nu se mai poată reproduce

Creşterea semnificativă a expunerii la produse chimice toxice în ultimii 40 de ani ameninţă sănătatea şi reproducerea oamenilor, a avertizat joi principala organizaţie a specialiştilor în sănătate a reproducerii într-un apel în care se solicită mai multă protecţie în acest sens.

"Suntem pe cale să înecăm lumea în produse nesigure şi plătim un preţ scump în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii", a afirmat Gian Carlo Di renzo, principalul autor al apelului lansat de Federaţia internaţională de ginecologi-obstetricieni (FIGO), organizaţie cu sediul la Londra care reuneşte medici din domeniu din 125 de ţări, transmite AFP.

Apelul publicat în revista International Journal of Gynecology and Obstetrics menţionează produse chimice precum pesticidele, factorii poluanţi ai aerului, materialele plastice, solvenţii în patologii ca avorturile, tulburările de creştere fetală, greutatea mică la naştere, malformaţiile congenitale, tulburări ale funcţiei cognitive sau de neuro-dezvoltare, cancere ale aparatului de reproducere, scăderea calităţii spermei şi hiperactivitatea la copii.

Autorii apelului subliniază în mod deosebit perturbările endocrine, arătând că unul din efectele expunerii la substanţe toxice este "dereglarea hormonilor care au rolul de a regla funcţiile de reproducere şi dezvoltare". Elemente care provoacă tulburări endocrine se găsesc în numeroase produse, ca ambalajele, pesticidele, cosmeticele şi articolele de întreţinere. "Expunerea la produse chimice toxice este mai gravă în timpul sarcinii şi al alăptării şi ameninţă reproducerea speciei umane", afirmă federaţia în apelul său, care pledează pentru "politici de protejare a pacienţilor şi a populaţiilor".

"Bebeluşii sunt cei mai vulnerabili din societate şi cel mai puţin pregătiţi să se apere", avertizează WECF (Women in Europe for a Common Future), în timp ce HEAL (Health and Environment Alliance) recomandă Uniunii Europene să dea exemplu, "reducând expunerea la produse toxice în alimente şi produse de consum". Ambele ONG-uri menţionate susţin apelul lansat de FIGO.

×