x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A crezut că avea indigestie, dar a ieşit la iveală că era vorba de un atac de cord

A crezut că avea indigestie, dar a ieşit la iveală că era vorba de un atac de cord

30 Aug 2016   •   09:57
A crezut că avea indigestie, dar a ieşit la iveală că era vorba de un atac de cord
Sursa foto: DeanDrobot/Getty Images/iStockphoto

În 2012, luna august, Claire-Marie Berouche a început să nu se simtă bine. A crezut că e de la un sandwich mâncat înaintea filmului, dar în următoarele 6 zile a fost lovită de greaţă şi a crezut că e vorba despre o indigestie.

Când soţul ei a decis într-un final să cheme salvarea, doctorii au executat o electrodiagramă şi au strigat “Cod albastru!”. Claire făcea mici infarcte din noaptea cu filmul şi inima ei era pe pragul de a renunţa.

 “Nu am fumat niciodată, am băut rar şi nu am avut niciunul din acele simptome ale stopului cardiac precum durerea puternică din piept”, spune Claire-Marie.

Odată ajunsă la urgenţe, i-a fost introdus un tub metalic în artera coronară pentru a îi reface rezerva de sânge din inimă şi peste câteva luni a fost operată la inimă pe cord deschis.

Dr. Mike Knapton, director medical asociat la British Heart Foundation, spune că povestea aceasta scoate în evidenţă faptul că a confunda infarctul femeilor cu indigestia este o eroare  tipică atât pacientelor cât şi doctorilor care le consultă.

Cercetătorii suedezi au observat că majoritatea supravieţuitoarelor din atacuri de cord spun că au amânat mersul la spital din pricina treburilor domestice.

În prezent, Claire-Marie nu mai este femeia activă de odinioară. Nu mai poate lucra şi nici măcar sta în picioare după ce găteşte o masă.

“Nu mai pot merge de una singură, depind de un scooter, nu mai pot urca câteva scări, îmi trebuie un aparat special. Sunt furioasă pe mine că nu am recunoscut semnele mai devreme.”

În fiecare an mor 76.000 de femei  din cauza bolilor de inimă sau ale circulaţiei. Asta înseamnă dublu faţă de morţile din pricina cancerului la sân şi un sfert din decesele femeilor.

Knapton recomandă ca dacă simţiţi dintr-odată simptome similare indigestiei, eventual acompaniate de greaţă, disconfort respirator, transpiraţie şi paloare să contactaţi serviciile medicale de urgenţă.

“Nimeni nu vă va critica pentru alarmarea medicilor, deoarece cu cât primiţi ajutor mai repede, cu atât inima va avea mai puţin de suferit”, spune el.

Sursa: The Telegraph

×
Subiecte în articol: atac de cord