x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bill Gates: Când tulpina Omicron va trece, infecția cu COVID-19 va deveni o simplă gripă

Bill Gates: Când tulpina Omicron va trece, infecția cu COVID-19 va deveni o simplă gripă

de Giulia Anghel    |    13 Ian 2022   •   11:01
Bill Gates: Când tulpina Omicron va trece, infecția cu COVID-19 va deveni o simplă gripă
Sursa foto: Hepta

Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 a devenit extrem de repede dominantă în toată lumea, însă cofondatorul Microsoft are speranțe că pandemia se va sfârși. 

După ce infecțiile provocate de noua variantă vor începe să scadă, cel mai proabil COVID-19 va fi tratată ca o gripă sezonieră, potrivit unei conversații pe Twitter între Bill Gates și Devi Sridhar, specialist în sănătate publică la Universitatea din Edinburgh, scrie cnbc.com.

Celebrul miliardar american își dă cu părerea periodic asupra evoluției pandemiei. El nu este însă singurul care emite păreri optimiste, unii experți în sănătate declarând că această tulpină va duce coronavirusul într-o fază endemică, mult mai puțin severă, prin asigurarea imunității naturale. 

„Omicronul va crea multă imunitate, cel puțin pentru anul viitor. Momentul contează: dacă un procent suficient de mare din populație poate menține un anumit nivel de imunitate simultană împotriva COVID-19, indiferent dacă este indusă de vaccin sau nu, circulația virusului ar putea încetini suficient de mult pentru a trece pandemia în faza endemică. Odată ce COVID-19 devine endemic, s-ar putea să avem nevoie de vaccinuri anuale pentru o perioadă de timp”, a scris Gates.

SUA au raportat, luni, un record de 1,5 milioane de cazuri noi de infecții.

Totodată, medicul Anthony Fauci, principalul consilier medical al președintelui Joe Biden, și anterior al republicanului Donald Trump, estimează că valul actual de cazuri cu tulpina Omicron va atinge vârful în SUA până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

Și săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au transmis că se așteaptă la o „scădere bruscă” a infecțiilor odată ce Omicronul va trece.

Totuși, această variantă este încă probabil să facă ravagii în sistemul de sănătate din SUA, deși simptomele sunt mai ușoare. În conversația sa online cu Sridhar, Gates a remarcat că până când Omicron va trece, persoanele nevaccinate vor continua să se confrunte cu simptome severe. El a mai prezis că sistemele de sănătate din întreaga lume vor continua să fie provocate de transmisibilitatea extrem de ridicată a tulpinii. Perspectiva relativ optimistă a lui Gates ar putea fi zdruncinată și de o nouă variantă de COVID-19, care ar putea apărea după Omicron. Miliardarul a scris că scenariul este improbabil, dar cu siguranță nu imposibil. „Nu este probabilă o variantă mai transmisibilă, dar au fost mereu surprize în timpul acestei pandemii”, a scris Gates pe Twitter.


 

×
Subiecte în articol: bill gates omicron COVID