x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cafeaua și longevitatea

Cafeaua și longevitatea

24 Ian 2017   •   00:54
Cafeaua și longevitatea
Sursa foto: InnerVisionPRO/Getty Images/iStockphoto

De-a lungul anilor, mai multe echipe de cercetători au studiat efectele cofeinei asupra organismului, pentru a afla dacă substanța care ne dă un plus de energie în fiecare dimineață este sănătoasă. Cele mai recente studii spun că băutorii de cafea ar putea chiar să trăiască mai mult decât cei care nu consumă cofeină, pentru că aceasta are câteva proprietăți benefice, printre care numărul mare de anti-oxidanți  care luptă cu inflamațiile din corp.

Un studiu realizat în anul 2015 a arătat că băutorii de cafea, care beau între una și cinci ceșcuțe de cafea pe zi, au un risc mai scăzut de mortalitate, decât cei care nu beau cafea. Studii mai recente arată că acest lucru se întâmplă datorită proprietăților anti-inflamatoare ale cofeinei.

Alte studii vorbesc despre proprietățile cofeinei de a crește rata metabolică a organismului cu 3-11 procente, ceea ce înseamnă că un băutor de cafea va avea mai puține probleme cu greutatea, fapt care îl poate pune la adăpost de boli metabolice asociate obsezității: diabet, tensiune arterială crescută etc.

Tot cafeaua poate proteja creierul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau demență, care afectează în general persoanele cu vârste peste 65 de ani și pentru care, din păcate, nu există tratament. Studiile au arătat că cei care beau cafea au cu până la 65% risc mai scăzut de a dezvolta Alzheimer la bătrânețe.

Și ficatul este protejat de consumul de cafea, potrivit unor studii care spun că cei care beau cafea au cu 80% mai puține șanse să facă boli precum boala ficatului gras sau ciroză.

Chiar dacă cofeina crește tensiunea arterială, cu 3-4 mm/Hg  și chiar mai puțin la cei care consumă regulat, stusiile de specialitate nu susțin teoria potrivit căreia cafeaua ar crește riscul bolilor de inimă. De altfel, există cercetări care arată că băutorii de cafea au un risc de atac vascular cerebral mai scăzut cu 20% față de cei care nu beau cafea.

×