x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate CNAS: Noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer

CNAS: Noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer

25 Mai 2016   •   13:58
CNAS: Noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel, directorul de programe de la CNAS Oana Costan.


Potrivit acesteia, programul de oncologie este unul prioritar, având alocat cel mai mare buget pentru acest an - peste 1,6 miliarde lei.

"În anul 2006 au beneficiat de tratament cu medicamente specifice 75.826 de bolnavi, bugetul aprobat fiind la acea vreme de 288 milioane de lei. În 2016 bugetul alocat este de peste 1,6 miliarde. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice a început din 2015. În cele opt luni au fost 11.106 bolnavi, iar bugetul a fost de 69 milioane. În primul trimestru al anului 2016 au fost trataţi în cadrul sub-programului de radioterapie 5.106 bolnavi cu afecţiuni oncologice, cu o cheltuială de 29 milioane. Pentru anul 2016 este prevăzut un buget de 150 milioane de lei", a spus Costan.

Ea a precizat că au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite - lista C2 - patru molecule noi pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.

"Au fost introduse în lista C2 pentru acest program patru molecule noi şi anume cele care se eliberează în baza contractelor cost-volum încheiate de CNAS", a precizat oficialul.

Potrivit Oanei Costan, pentru accesul mai rapid la tratament s-a înfiinţat la nivelul CNAS sub-comisia de hematologie şi oncologie pediatrică pentru analiza şi avizarea iniţierii şi continuării tratamentelor cu medicamente. "Această sub-comisie se întruneşte la nevoie ori de câte ori apar solicitări în cazul unor copii", a precizat Oana Costan.

Totodată, a fost înfiinţată şi sub-comisia pentru monitorizarea activă a terapiilor specifice oncologice la copii, care se întruneşte ori de câte ori apar dosare pentru aprobare.

În ceea ce priveşte investigaţiile prin PET CT, directorul din CNAS a declarat că, în primul trimestru al anului 2016, au fost deja investigate prin această metodă 880 de persoane.

Prezentă la conferinţă, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a semnalat că există încă foarte multe lucruri care nu funcţionează în domeniul oncologic.

"Dacă nu ar exista ong-urile şi societăţile de pacienţi, am fi cu mulţi ani în urmă pentru că, din nefericire, singurii de care se tem politicenii şi toţi factori decidenţi au ajuns să fie asociaţiile de pacienţi. Ei ştiu de nevoile reale ale unui spital sau ale unui doctor pentru a salva pacienţi. Există foarte multe lucruri care nu funcţionează. Va trebui să recunoaştem şi să facem ceva. S-au importat foarte multe medicamente, s-au adus medicamente noi, dar încă există medicamente care nu sunt pe piaţa românească şi care există în toate protocoalele internaţionale pentru tratamentul pacienţilor oncologici. Acele medicamente nu există încă în România. (...) În cadrul unor afecţiuni de leucemie se face o procedură de iradiere corporeală în timpul tratamentului chimioterapic, fix într-o anumită zi. Sunt ani de când am făcut tot ce se poate pe lumea asta pentru ca pacienţii să aibă acces la această terapie. Nici până în acest moment nimeni nu a făcut nimic. Este vorba de un număr restrâns de pacienţi. Cred că la nivel naţional ar fi nevoie de 20 de proceduri pe an din experienţa noastră", a susţinut Orban. AGERPRES

×
Subiecte în articol: cnas cancer boli bolnavi sanatate programe