x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ZIDUL DE PROTECȚIE: doar doi medici sunt sancționați de Colegiul LOR, anual, cu interdicția de practică

ZIDUL DE PROTECȚIE: doar doi medici sunt sancționați de Colegiul LOR, anual, cu interdicția de practică

21 Feb 2013   •   11:10
 ZIDUL DE PROTECȚIE: doar doi medici sunt sancționați de Colegiul LOR, anual, cu interdicția de practică
Sursa foto: Prof.dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), participa la Gala Medica 2011, editia a III-a, eveniment organizat de Colegiul Medicilor din Romania, la Teatrul Odeon, in Bucuresti, luni, 6 iunie 2011
Colegiul Medicilor este chiar al lor și funcționează ca un excelent zid de protecție împotriva reclamațiilor de malpraxis, după cum o dovedesc statisticile.
Din 200 de doctori reclamați anual, doar doi ajung să își piardă licența! Numărul reclamațiilor este, oricum, mult sub media europeană și reflectă neîncrederea pacienților în sistemul de autoreglementare a tagmei medicilor.
Conform datelor furnizate de MediHelp Internațional, cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est, între anii 2006 - 2011, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a avut de analizat 725 de cazuri în care 916 doctori au fost acuzati de malpraxis; dintre aceștia, 198 au fost sancționați. Numarul doctorilor reclamati la Colegiul Medicilor din Romania a crescut de la 112 in 2006 la 187 in 2011. Dintre acestia, numai 11 au primit interdictie de a practica medicina.
„Aceste cifre nu indica insa in niciun fel numarul cazurilor care nu au fost raportate, ce poate ajunge la ordinul zecilor de mii”, se arată în comunicatul MediHelp.
In acelasi interval de timp (2006 - 2011), in Marea Britanie, peste 8.500 de medici au fost raportati pentru erori medicale.
„Numarul mai mare de erori medicale inregistrate in Marea Britanie comparativ cu Romania demonstreaza ca locuitorii din Europa de Vest sunt mai educati in legatura cu drepturile lor medicale si de asemenea, ca au la dispozitie mecanismele legale pentru a se apara. Pe de alta parte, romanii inca nu au un sistem legal bine dezvoltat care sa ii ajute sa isi revendice drepturile cu usurinta”, precizează comunicatul.
MediHelp oferă planuri de asigurare privata de sanatate incepand de la doar 11,05 euro/luna, care acopera costurile legate de spitalizare in cele mai bune spitale si clinici din Europa sau din lume.  

×