x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Europa suferă de depresie

Europa suferă de depresie

de Magda Marincovici    |    04 Oct 2012   •   19:14
Europa suferă de depresie
În UE: un psiholog la 1.500 de persoane. În România, este unul la 11.000
Europa e deprimată. Şi cei mai deprimaţi sunt europenii salariaţi, demonstrează studiul Ipsos MORI realizat pentru European Depression Association (EDA). Studiul a fost realizat pe un grup de 7.000 de salariaţi din şapte ţări: Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Turcia, Spania şi Franţa. Potrivit EDA, depresia reprezintă o problemă de sănătate mintală majoră mai ales la persoanele active pe piaţa muncii. 30 de milioane de cetăţeni europeni trec printr-un episod de depresie de-a lungul vieţii. 20% dintre persoanele interogate au fost diagnosticate cu depresie. Ceea ce înseamnă că un european din zece a fost nevoit să-şi ia concediu medical din cauza acestei boli. Printre cei mai depresivi, potrivit datelor colectate de acest sondaj, sunt germanii (61%), urmaţi de danezi (60%) şi britanici (58%). EDA atrage atenţia că depresia este o boală costisitoare. Astfel, costurile se ridică la 92 milioane de euro în 2010 la nivelul Uniunii Europene, generate de pierderile de productivitate cauzate de absenţa, respectiv concedii medicale, sau de prezenţa la locul de muncă, dar cu randament mult diminuat din motive de boală.

Din nefericire, românii sunt şi ei din ce în ce mai deprimaţi. Specialiştii spun că la noi depresia este mai frecventă decât diabetul. Mai vulnerabile sunt femeile între 20 şi 40 de ani. Dar în ultimii doi ani, din cauza prelungirii crizei cu tot cortegiul de necazuri, procentele tind să se egalizeze între femei şi bărbaţi. Mai grav este că, în timp ce restul europenilor pot să se trateze pentru că au acces la consultaţii psihologice, la noi acestea sunt considerate un lux. În Europa există un psiholog la 1.500 de persoane. În România, este unul la 11.000 de pacienţi. Psihologii atrag atenţia că încet dar sigur depresia se generalizează şi tindem să devenim un popor deprimat. 

Medicul Cătălina Tudose, secretar general al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, precizează că "depresia se poate vindeca, doar dacă pacienţii se prezintă din timp la medicul specialist, respectă recomandările acestuia şi beneficiază de un program terapeutic complet”. Depresia este însoţită de senzaţia de tristeţe sau oboseală, insomnie, reacţie de iritare şi nervozitate, simptome care trebuie comunicate medicului. Relaţiile conflictuale, grijile profesionale sau financiare, pierderea unei persoane dragi şi boala fizică reprezintă reacţii la problemele vieţii, care pot deveni atât de puternice încât să provoace depresia. Potrivit specialiştilor Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, dacă mai mult de două săptămâni aveţi următoarele simptome, urgent trebuie să consultaţi medicul: *lipsa de somn sau prea mult somn *pierderea poftei de mâncare sau poftă exagerată *scăderea libidoului *reducerea capacităţii de concentrare *plânsul cu uşurinţă *stare de tristeţe *gânduri de genul "nu are rost de a trăi *sentimente de vinovăţie.





×
Subiecte în articol: depresie