x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripa, mai periculoasă decât s-ar crede

Gripa, mai periculoasă decât s-ar crede

12 Ian 2018   •   18:02
Gripa, mai periculoasă decât s-ar crede

Kyle Baughman, un tânăr de 21 de ani care spera să fie antrenor personal, a murit din cauza gripei la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, la doar câteva zile după Crăciun, scrie WPXI.

Kyle nu se simțea bine din timpul Crăciunului, a spus mama sa, Beverly. Simptomele sale au persistat când s-a întors la muncă după sărbători. „Cred că s-a gândit << Am doar o gripă. Voi fi bine. Mă duc să mă odihnesc puțin >>”, a spus Beverly Baughman pentru WPXI.

Publicația TIME l-a întrebat pe directorul departamentului de urgențe de la Spitalul Mount Sinai din New York City, Peter Shearer, cum o gripă poate fi fatală.

De ce o gripă a fost fatală?

„Gripa poate fi o boală foarte serioasă”, a spus Shearer. „Chiar dacă majoritatea oamenilor care intră în contact cu gripa se pot face bine cu Tylenol, fluide, Motrin sau orice altceva, există oameni care se pot îmbolnăvi foarte grav”.

Cazurile mortale de gripă se rezumă, deobicei, la cei foarte tineri, la bătrâni sau la cei cu afecțiuni deja existente, precum bolile respiratorii, însă doar o mica parte dintre oamenii sănătoși care intră în contact cu gripa pot ajunge la complicații grave. „Ai o producție mai mare de mucus, tuse, etc. Te face predispus la o infecție bacteriană, pe lângă simptomele gripei.”, a spus Sheare. În cazul celor cu pneumonie, „gripa se va răspândi în sânge și va cauza o infecție multi-sistem copleșitoare.”. Deși aceste cazuri sunt extrem de rare, uneori se pot termina cu moartea, spune Shearer.

Ce trebuie să faci dacă ai gripă?

Nu încerca să scapi de ea singur, avertizează Shearer. Acesta recomandă o vizită la doctor sau la o clinică de urgențe în 48 de ore de la instalarea simptomelor, care includ tuse, febră, gât uscat, dureri ale mușchilor. Un doctor te poate trata cu Tamiflu, un medicament antiviral care poate diminua simptomele, cât și durata bolii.

Dacă ești în căutarea unui tratament, nu te duce la o camera de urgență, spune Shearer, unde îi poți contamina pe ceilalți și unde te poți expune bolilor cu un potential alarmant.

Cum poți știi dacă gripa este gravă?

În cele mai multe cazuri, simptomele gripei se dimiuează între trei și șapte zile și pot fii tratate cu antiinflamatoare, fluide și odihnă, spune Shearer. Dacă perioada se prelungește, ar trebui să mergi să vezi un doctor pentru a evita complicațiile.

Este prea târziu să faci un vaccin antigripal?

În niciun caz. „Mai bine mai târziu decât niciodată”, spune Shearer. „Sezonul gripelor, deși în creștere, va mai dura câteva săptămâni. Dacă îți dezvolți puțin imunitatea acum și te expui în februarie, vaccinul te va proteja”.

De asemenea, Shearer a accentuat faptul că deși vaccinul nu este 100% eficient, persoanele vaccinate care, totuși, se îmbolnăvesc, au cazuri de gripă mult mai puțin severe decât cei care nu sunt vaccinați.

 

×