x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Izolarea crește dorința de a ciuguli câte ceva din cratiţe

Izolarea crește dorința de a ciuguli câte ceva din cratiţe

de Florin Condurateanu    |    13 Apr 2020   •   18:50
Izolarea crește dorința de a ciuguli câte ceva din cratiţe
Sursa foto: kwanchaichaiudom/Getty Images/iStockphoto

În timpul izolării, al carantinei, rămaşi acasă, fără un program zilnic de treburi la serviciu, există pericolul ca, din plictiseală, se deschidem prea des frigiderul. E greu să rezişti tentaţiei de a ciuguli ceva din cratiţe, din alimente. Aceste obiceiuri conduc la îngrăşare.

 

Lupta cu kilogramele în plus, cu îngrăşarea nu se face prin campanii, este un război permanent. Nu e cazul să ne ghidăm după tot felul de propuneri de cure de slăbire, apărute precum ciupercile după ploaie, fără garanţia că un nutriţionist cu studii a elaborat aceste metode împrăştiate pe toate canalele. Orice inovaţii s-ar ivi, nişte principii sunt obligatorii. Astfel, trebuie zilnic să mănânci din toate principiile alimentare, proteine, lipide, glucide, vitamine, oligoelemente. Dar cu măsură. Nu e cazul să te conformezi curelor ca o zi să mănânci doar salată, a doua zi, doar struguri, a treia zi, un ou şi să uiţi de celelalte categorii de alimente. Şi altceva e greşit: între cele trei mese pe zi, de bază, nu e bine să ciuguleşti tot felul de produse. Când ronţăi mai tot timpul sticksuri, grisine, pufuleţi, chipsuri, sărăţele, alune, dropsuri e drumul sigur pentru a pune kilograme nedorite. O altă propunere de luptă cu îngrăşarea e să mesteci conştiincios, să nu te repezi ca lupii şi să înfuleci, cu mestecat incomplet, căci astfel se ajunge la o digestie solicitantă pentru stomac, duoden, intestine, plus depunerea unor straturi de grăsime. Faţă de cât umpleai cândva farfuria, acum e înţelept să aşezi de la început doar trei sferturi din cantitatea de mâncare de dinainte. Nu e rău ca în timpul prânzului, dar şi în vremea cinei să îţi propui o întrerupere, să dai un telefon, să primeşti un telefon cu un taifas de 10-15 minute, astfel că la revenirea în faţa farfuriei să-ţi fi pierdut o parte din pofta de mâncare. Sau între felurile de mâncare, după supă să ieşi câteva minute pe balcon, să întrerupi ospăţul şi să îl reiei cu mai puţin chef pentru friptură, sarmale etc. Să se renunţe la obiceiul de a cere lângă friptură o garnitură de cartofi, de orez; lângă carne e bine să se consume o salată.

 

În privința dulciurilor concentrate, e bine ca o savarină s-o împarţi în două porţii, să te delectezi azi cu o jumătate, cea de a doua este porţia de desert pentru următoarea zi.

 

 

×