x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Legendele astmului, greșite

Legendele astmului, greșite

de Florin Condurateanu    |    13 Feb 2017   •   19:00
Legendele astmului, greșite
Sursa foto: bubutu-/Getty Images/iStockphoto

Astmul are în 90% din cazuri o motivaţie din zona alergiilor. Permanent bolnavul de astm trebuie să urmeze tratamentul cu două spraiuri. În legătură cu boala astmatică circulă o serie de legende, care sperie pacienţii. Iată care este adevărul despre aceste zvonuri.

Cortizonul este o substanţă cu efect antiinflamator, în numeroase medicamente prezenţa cortizonului aduce şi efectele secundare negative specifice acestui component. Există cortizon şi în spraiul destinat tratamentului împotriva componentei cronice a astmului. Bolnavii de astm au auzit că vor suferi din pricina efectelor secundare rele aduse de cortizon. Îngrijorare nejustificată deoarece medicii pneumologi menţionează că în spraiul antiastmatic concentraţia de cortizon este foarte mică. În plus, cortizonul se absoarbe în mucoasa gurii şi concentraţia minoră nu ridică probleme. Este exagerată şi zicerea că spraiul antiastmatic stimulează dezvoltarea unor ciuperci în cavitatea bucală.Pacientul trebuie să se preocupe de o igienă bucală adecvată. O altă sperietură prezentă în rândul astmaticilor este că tratamentul cu cele două spraiuri ar însemna intrarea astmului în faza gravă, ultima înainte de deces. Inexact, recomandarea celor două spraiuri este terapia de început şi cea care se va face toată viaţa. Primul sprai bronho dilatator se foloseşte în criză, atunci când apare senzaţia de sufocare. Spraiul acesta duce la dilatarea bronhiilor şi scoaterea lor din spasmul de contractură. Al doilea sprai, cel antiinflamator  vizează rădăcinile bolii şi nu se referă la criza efectivă, ci spraiul duce la rărirea crizelor de respiraţie.

 

Bolnavilor de astm li se recomandă să facă mişcare, să practice şi unele sporturi lejere, fără mare efort. Prin mişcare, mers pe bicicletă, mers grăbit se dezvoltă muşchii toracelui, care ajută astfel respiraţia.

 

 

×