x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lista alimentelor care-ți dau senzație de foame și te fac să mănânci mai mult

Lista alimentelor care-ți dau senzație de foame și te fac să mănânci mai mult

de Andreea Sava    |    13 Mai 2017   •   13:20
Lista alimentelor care-ți dau senzație de foame și te fac să mănânci mai mult

Cheia unei cure de slăbire de succes este alegerea deșteaptă a alimentelor, nu înfometarea. În timp ce există alimente care țin de foame mai mult timp sau care chiar taie pofta de mâncare, am dat o listă AICI, există și unele care nu doar că nu țin de foame, ba chiar o induc și ne fac să mâncăm mai mult.

Acestea din urmă, pot fi împărțite pe categorii: cele bogate în zaharuri, dar și înlocuitorii artificiali vor avea același efect, voi explica imediat, unele prea sărace în calorii dar și altele bogate în calorii dar care sunt goale, adică nu vin și cu aportul de nutrienți.

Să le luăm pe rând:

1. Alimentele bogate în zahăr

Iar aici includem dulciurile, băuturile carbogazoase, cerealele care nu sunt integrale, produsele din făină albă sau mălai foarte procesat, care au încărcătură glicemică mare.

Explicația este că zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână, nu neapărat alimente care conțin nutrienții de care ai nevoie. Voi dezvolta puțin mai jos cum te bagă asta într-o spirală care te va face să mănânci tot mai mult.

Soluția este înlocuirea zahărului cu variantele sănătoase, adică sucanat (sucul din trestie integral deshidratat), steviozidă, miere dar cu amendamentul că devine toxică la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deci trebuie adăugată în băuturi după ce s-au răcit și eu mai folosesc și zahăr brun, desigur cu măsură, deși există multe păreri că n-ar fi nicio diferență față de cel rafinat.

De asemenea, mâncați doar cereale integrale, făinose tot din făină integrală, eventual amestecată cu hrișcă sau din alte cereale decât grâu sau porumb.

2. Cele care conțin îndulcitori artificiali

Da, știu că scopul lor este tocmai acela de a nu îngrășa. Tot profesorul Mencinicopschi, însă, explică faptul că aceștia dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g pe care le primește în cazul zahărului. Ele nu vin așa că intră în acțiune mecanismul de autoreglare al creierului care cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Și iarăși veți mânca mai mult, așa cum am explicat și mai sus. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață.  Efectul va fi că e posibil chiar să vă îngrășați mai tare decât cu zahărul.

Citiți continuarea pe blogul Andreei Sava

×