Institutul Cantacuzino îşi reia producţia de vaccin antigripal, la început cu aproximativ trei milioane de doze, a anunţat ministrul Sănătăţii. În acest sens, Guvernul a aprobat două acte normative, ce vizează reluarea activităţii Institutului Cantacuzino şi a Societăţii Antibiotice Iaşi.
Potrivit actului normativ, Institutul va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvenului . “Am vrea să asigurăm în acest an vaccinarea populaţiei la risc cu vaccin românesc. Este pentru prima dată în România când unei instituţii i se acordă statut de interes economic general”, a precizat ministrul Nicolăescu.
Prin utilizarea vaccinului produs în România, preţurile vor fi de 2,5 ori mai mici comparativ cu cele importate. Ministerul Sănătăţii vizează, ca, după revenirea la capacitatea maximă de producţie, Institutul Cantacuzino să producă vaccinul BCG şi Cantastim.
"Atunci când institutul va obţine acreditări pentru toate liniile de fabricaţie putem gândi ca institutul să exporte anumite produse", susţine ministrul Nicolăescu.
Institutul Cantacuzino va avea mai multe atribuţii, printe care: cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei etc.
Încă de preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a subliniat că repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino reprezintă o prioritate.
Anul 2012 a fost primul în care pentru imunizarea gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Declinul Institutului Cantacuzino a început în 2010, când i s-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pentru că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.