x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitate de la îndulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniază că unii aditivi creează dependenţă

Obezitate de la îndulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniază că unii aditivi creează dependenţă

de Magda Marincovici    |    22 Sep 2014   •   19:28
Obezitate de la îndulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniază că unii aditivi creează dependenţă
Sursa foto: Thinkstock

Îndulcitorii (edulcoranţi) artificiali afectează flora intestinală, relevă un studiu efectuat la Institutul Weizmann din Israel, publicat în revista Nature. Studiul dovedeşte că îndulcitorii artificiali sunt cauza unor modificări metabolice, contribuind la creşterea riscului de diabet şi obezitate.
De altfel, în repetate rânduri, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a subliniat că gustul dulce din unele alimente şi băuturi este dat de edulcoranţii (îndulcitori) intenşi de sinteză fără calorii: acesulfam-K (E950), aspartam (E951), acid ciclamic (E952), zaharina (E954), sucraloza (E955). “Se crede că îndulcitorii artificiali fiind folosiţi în alimentaţie şi, neavând calorii, ne-ar ajuta să slăbim. Ceea ce este fals, deoarece există alte surse de carbohidraţi care, consumate în exces, ne îngraşă. Aşa că beneficiul pe care l-ar putea aduce indulcitorii fără calorii pentru a ne menţine silueta este nul”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Trebuie să ştim că îndulcitorii artificiali sunt folosiţi în unele alimente, cum sunt băuturi carbogazoase, cereale, dulciuri. Aceste substanţe au o capacitate de îndulcire foarte mare, fără aport de calorii. Dar chiar dacă reduc aportul caloric, asta nu înseamnă că reduc şi pofta de dulce. Îndulcitorii artificiali au fost introduşi în alimentaţie pe scară largă cu scopul de a reduce aportul caloric şi de a normaliza nivelul glucozei din sânge, fără să influenţeze şi apetitul pentru dulce, subliniază cercetătorii israelieni. Ca şi profesorul Mencinicopschi, şi cercetătorii israelieni atrag atenţia că îndulcitorii artificiali ar putea, de fapt, să contribuie la răspândirea epidemiei de obezitate, în loc să o ţină în frâu. Testele cercetătorilor israelieni au ajuns la concluzia că rozătoarele care au băut apă cu îndulcitori de sinteză au dobândit intoleranţă la glucoză şi modificări ale florei intestinale. Cercetătorii au testat ipoteza lor şi pe un lot format din şapte voluntari care nu aveau obiceiul de a folosi îndulcitori artificiali. După o săptămână în care au primit zilnic doze admisibile, patru dintre voluntari aveau nivelul ridicat de glucoză, inclusiv modificări ale florei intestinale. Potrivit dr. Eran Elinav, autor al studiului, unele bacterii ar putea interacţiona cu substanţele chimice din îndulcitorii artificiali, care nu sunt absorbite de intestinul omului, provocând reacţii inflamatorii ce intensifică tulburările metabolice cum ar fi intoleranţa la glucoză sau diabetul şi obezitatea. Prof. dr. Mencinicopschi insistă ca mai întâi să citim foarte bine eticheta şi apoi să cumpărăm produsul. Şi să mai reţinem că unii aditivi creează dependenţă. Că sunt folosiţi în unele alimente industriale conferindu-le un gust nefiresc de bun, dar pot induce şi conduite patologice de dependenţă (regăsite în limbajul marketingului agroalimentar sub denumirea “fidelizarea consumatorului”).

×