x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamentul PRICE

Tratamentul PRICE

21 Iul 2015   •   17:19
Tratamentul PRICE
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

În medicina sportivă, există o regulă de bază atunci când apare o accidentare sau un traumatism. Ea e cunoscută în Occident ca PRICE, de la inițialele acțiunilor care trebuie întreprinse imediat după accidentare: protecție–repaus– rece–compresie–ridicare (în engleză PRICE - protection, rest, ice, compression, elevation). Această metodă de tratament este indicată în cazul leziunilor de țesuturi moi (musculoligamentare), care apar cel mai frecvent în cadrul activităților sportive: entorse, contracturi și întinderi musculare, contuzii.

Protecție – zona afectată trebuie protejată de leziuni suplimentare prin utilizarea unor fașe elastice, benzi, atele sau cârje dacă este nevoie.

Repaus – mușchiul sau articulația rănită necesită repaus pentru a preveni agravarea leziunii; evitați activitățile care produc durere sau inf lamație.

Rece – pentru calmarea durerii și reducerea infla-mației, aplicați imediat terapia rece pe zona afec-tată. Cel mai adesea sunt folosite pungi cu ghea ță, însă, în locul lor, pentru că sunt dificil de suportat și pot deteriora tegumentele la expuneri mai lungi, pot fi utilizate spray-uri sau plas-turi pe bază de levomentol, care se găsesc în farmacii.

Compresie - bandaja rea zonei afectate exer cită un efect de com presie care ajută la diminuarea inflamației.

Ridicare - membrul afectat trebuie ridicat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul prin favo-rizarea întoarcerii venoase. Acest lucru este important în special noaptea.

×