x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou studiu dezminte ideea că statul pe scaun este nociv

Un nou studiu dezminte ideea că statul pe scaun este nociv

13 Oct 2015   •   14:06
Un nou studiu dezminte ideea că statul pe scaun este nociv

A sta aşezat mult timp nu afectează sănătatea cu condiţia de a face şi suficiente exerciţii fizice, susţine un studiu britanic publicat luni în revista 'International Journal of Epidemiology', informează agenţia France Presse.

Condus de University of Exeter şi University College London (UCL), acest studiu a urmărit peste 5.000 de persoane (3.720 de bărbaţi şi 1.412 de femei) timp de 16 ani şi a ajuns la concluzia că "a sta şezând, la domiciliu sau la locul de muncă, nu este asociat cu un risc crescut de mortalitate".

"Studiul nostru merge împotriva ideilor actuale cu privire la riscurile poziţiei şezând şi arată că problema consta mai degrabă în lipsa de mişcare decât în timpul petrecut şezând", a declarat dr. Melvyn Hillsdon de la Universitatea din Exeter.

"Orice postură staţionară în care consumul de energie este redus poate fi nociv pentru sănătate, fie în poziţia şezând, fie stând în picioare", a continuat el.

"Descoperirile noastre sugerează că reducerea timpului petrecut şezând nu va fi probabil determinantă pentru speranţa de viaţă şi că încurajarea oamenilor să fie mai activi ar trebui să rămână o prioritate pentru sănătatea publică", a adăugat dr. Richard Pulsford de la universitatea din Exeter.

Studiul este în dezacord cu majoritatea literaturii de specialitate cu privire la această problemă, remarcă AFP. Astfel, potrivit unui alt studiu lansat la sfârşitul lunii iulie, în revista societăţii europene de cardiologie 'European Heart Journal', simplul fapt de a sta mai des în picioare în loc de a sta aşezat ar fi suficient pentru a contribui la menţinerea unei mai bune stări de sănătate, menţionează AFP. AGERPRES

×