x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vai de sanatatea noastra! Suntem printre ultimii la consumul de medicamente inovatoare!

Vai de sanatatea noastra! Suntem printre ultimii la consumul de medicamente inovatoare!

23 Noi 2017   •   14:45
Vai de sanatatea noastra! Suntem printre ultimii la consumul de medicamente inovatoare!

Diferenţele inregistrate in consumul de medicamente inovatoare pe mai multe arii terapeutice majore demonstrează că România se află nu doar în urma ţărilor dezvoltate din vestul Europei, dar şi în urma multor ţări din regiunea central şi est-europeană, este concluzia dramatica a studiului IQVIA (QuintilesIMS) - ''Accesul pacienţilor români la medicamente inovatoare'', realizat pentru ARPIM.

 

Potrivit unui comunicat al ARPIM, în domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decât media europeană, acesta fiind un indicator care confirmă faptul că România "nu reuşeşte" să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alţi pacienţi din ţările din jur.

Acelaşi studiu arată că, în perioada 2013 - 2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din România. Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33. România se află cu mult sub media europeană de 51 de medicamente, informeaza agerpres.

Din momentul în care un medicament nou este aprobat de autorităţile competente şi până când acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau în Cehia, de sub o luna in Germania si de aproape 4 in Marea Britanie, subliniaza studiul IQVIA (QuintilesIMS).

×