x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Alimente dăunătoare danturii. Ce trebuie să eviți

Alimente dăunătoare danturii. Ce trebuie să eviți

19 Oct 2017   •   06:29
Alimente dăunătoare danturii. Ce trebuie să eviți

Sănătatea danturii nu ține doar de o igiena orală corectă și de vizite regulate la medicul stomatolog. Știu, nu te-am surprins, nu-i așa? Alimentele au rolul lor, bine definit, în menținerea unui zâmbet frumos. Tocmai de aceea, ideal ar fi să evităm, pe cât posibil, să consumăm alimente dăunătoare danturii.

Doctorul stomatolog Cristian Irimia ne-a explicat cum să reducem riscul pe care îl prezintă pentru dinți următoarele alimente dăunătoare danturii:

Dulciurile și fructele uscate

Pe cât sunt de plăcute pentru papilele gustative, pe atât sunt de dăunătoare pentru dinți. Dulciurile sunt dușmanul numărul 1 al danturii! Zahărul, siropurile, jeleurile, bomboanele lipicioase și chiar fructele uscate favorizează apariția cariilor, mai ales dacă dinții nu sunt curățați corespunzător după ce sunt consumate.

Citricele și sucurile naturale din fructe

Sunt pline de vitamina C, ceea ce este bine pentru organism, dar nu la fel de bine pentru dinți. Dinții sensibili au particularitățile lor, mai ales când vine vorba despre lămâi și portocale, fiind acide, atacă smalțul. Este valabil și pentru sucurile naturale din fructe, care pot conține chiar mai multe zaharuri decât sucurile îndulcite, iar asta e hrana principală a bacteriilor dentare. Nu, nu te gândi să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat fructe, căci substanțele din pasta de dinți pot reacționa cu acizii din fructe.

Cerealele rafinate

Fie că vorbim despre pâine, biscuiți, pateuri, covrigi sau cereale pentru micul dejun, produsele alimentare extra-rafinate trebuie evitate, dacă vreți să va păstrați dantură sănătoasă. Cu cât produsul alimentar este mai procesat, cu atât el este mai nociv pentru dinți. În plus, aceste produse conțin carbohidrați bogați în amidon și compuși simpli, care distrug smalțul dinților.

 

Citeste continuarea pe ideisanatoase.ro

 

×
Subiecte în articol: dantura