x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Leacuri eco de la natură

Leacuri eco de la natură

de Florina Zainescu    |    17 Apr 2008   •   00:00
Leacuri eco de la natură
Sursa foto: Jurnalul foto/

România are un adevărat tezaur de plante medicinale din flora spontană, neatinse de chimicale şi de poluare. Farmacia Naturii este unul dintre producătorii de ceaiuri bio care valorifică acest potenţial.

România are un adevărat tezaur de plante medicinale din flora spontană, neatinse de chimicale şi de poluare. Farmacia Naturii este unul dintre producătorii de ceaiuri bio care valorifică acest potenţial.

La prima vedere am putea fi tentaţi să spunem că ceaiurile nu au cum să fie altfel decît naturale şi sănătoase. Însă nu ne gîndim că plantele folosite la prepararea lor pot proveni din zone poluate sau “atinse” de insecticide, că multe dintre ele sînt uscate şi manipulate impropriu, distrugîndu-se astfel substanţele bioactive, şi că sînt destui producători care fac economie la plante şi adaugă E-uri, arome sau coloranţi, pentru a da ceaiului culoare şi gust. Alternativa sănătoasă şi curată o reprezintă ceaiurile din plante ecologice.

Farmacia Naturii a fost unul dintre primii producători autohtoni care au exploatat acest potenţial pentru a produce ceaiuri ecologice. Firma băcăuană îşi procură materia primă eco de pe suprafaţa a trei comune – din zone certificate ecologic în 2005, după o perioadă de conversie de un an. “Din flora spontană adunăm cam tot ce se poate. În plus, mai avem un hectar de pămînt pe care cultivăm plante condimentare şi aromatice ca şi cimbrul, cimbrişorul, menta, salvia, melisa, busuiocul, isopul şi senna”, a declarat Iuliana Barbu, managerul firmei. În total, Farmacia Naturii adună circa 30-35 de tone de plante verzi (6-7 tone de plante uscate), din care două treimi provin din flora spontană. Pentru ca aceste plante să-şi păstreze toate proprie­tăţile curative intacte, ele sînt recoltate şi procesate manual.

 

PRODUSE. “Am preferat să avem producţie mai mică, dar să facem calitate”, a spus Barbu. Plantele medicinale şi cele condimentare eco sînt folosite la prepararea diverselor sortimente de ceaiuri – de la cele dintr-o singură plantă la amestecuri adjuvante în diabet, în afecţiuni hepato-biliare, renale, gastrointestinale, în obezitate sau în reglarea colesterolului – şi condimente. Farmacia Naturii face şi perne şi păpuşi terapeutice, umplute cu amestecuri de plante medicinale ecologice şi uleiuri volatile obţinute din acestea, adjuvante în foarte multe afecţiuni, de la stres, insomnie, alergii şi stări gripale la reumatism, tabagism, alcoolism şi fatigabilitate sexuală. “Pentru că am tot mers la tîrguri, în toată ţara, iar ceaiurile şi pernuţele cu plante medicinale au avut ime­diat efect şi oamenii au simţit acel ceva, diferenţa dintre planta ecologică şi cea convenţională, sîntem foarte căutaţi. Nu mai facem faţă comenzilor”, a declarat Iuliana Barbu. Ceaiurile şi pernuţele terapeutice ecologice produse de Farmacia Naturii se găsesc în cele două magazine cu acelaşi nume din oraşul Bacău. Ceaiurile se mai găsesc şi în magazinul Ki-Life din Bucureşti, în cîteva farmacii din Piatra Neamţ şi Baia Mare, dar şi în magazinul de suveniruri al Grădinii Botanice din Galaţi.

 

Bogăţie

Laboratoarele Fares Bio Vital au lansat, recent, pe piaţă două sortimente de ceai ecologic: de muşeţel şi de mentă. Însă cei de la Fares au creat propriile culturi ecologice de plante pentru ceai. “Nu este un rezultat uşor de obţinut. Necesită un proces îndelungat, de peste doi ani, de conversie, pentru eliberarea solului de toate urmele de substanţe toxice. În plus, trebuie retehnologizat întregul proces de producţie”, spun reprezentanţii Fares. Însă majoritatea covîrşitoare a plantelor medicinale ecologice româneşti nu provine din culturi, ci din flora spontană. La nivelul anului 2007, în România erau certificate ecologic peste 40.000 de hectare de teren acoperite cu floră spontană, atît plante medicinale, cît şi ciuperci şi fructe de pădure.

Recunoaştere

“Cumpărătorul s-a schimbat foarte mult. Faţă de acum cîţiva ani, cînd nu ştiau ce sînt produsele ecologice, acum sînt oameni simpli care vin la noi şi cer «ceai din ăla cu ae (n.r. – logo-ul naţional ce se aplică pe produsele ecolo­gice autohtone)»“

Iuliana Barbu, manager Farmacia Naturii


×
Subiecte în articol: plante ecologice bio farmacia naturii