x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Quinoa, alimentul preferat al incașilor

Quinoa, alimentul preferat al incașilor

01 Oct 2015   •   09:15
Quinoa, alimentul preferat al incașilor

Quinoa a devenit un aliment popular în ultimii ani atât în Europa, cât și în țara noastră, datorită proprietăților și efectelor sale benefice.

Deși aparent este o noutate, quinoa se cultivă de mai bine de 5000 de ani în munții Anzi. Chenopodium quinoa Willd, conform atlaselor de botanică, este o pseudocereală considerată superaliment de specialiști pentru că este unicul aliment de origine vegetală care conține toți aminoacizii esențiali, dar și multe vitamine și oligoelemente.

Potrivit www.elmundo.es, nutriționiștii o recomandă în special vegetarienilor și sportivilor pentru datorită cantității mari de carbohidrați complecși (63/100 g), proteine (12/100 g) și fibre (7/100 g). În plus, aceste boabe de mici dimensiuni sunt bogate în calciu, magneziu, mangan și nu conțin gluten.

Nu este o noutate faptul că cerealele sunt sănătoase, dar această pseudocereală are chiar mai multe efecte benefice decât grâul sau secara, spre exemplu, fiind alimentul idea pentru persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat al colesterolului și doresc să îl reducă în mod natural.

De asemenea, quinoa este bogată în acizi grași Omega 3 și 6, care ne protejează de afecțiunile cardiovasculare, ne ajută să diminuăm nivelul colesterolului rău și are proprietăți antiinflamatorii. Quinoa este esențială pentru creșterea și repararea celulară și este benefică pentru sistemul nervos central. În plus, datorită conținutului ridicat de vitamina E, se comportă asemenea unui antioxidant natural.

Spre deosebire de celelalte cereale, nu conține gluten și de aceea poate fi consumată de persoanele care suferă de boala celiacă sau de alergii la grâu.

Grație acestor proprietăți incredibile, quinoa a fost utilizată la început ca medicament și ca supliment pentru vegani și vegetarieni, care nu consumă proteine animale. Anumite varietăți ale acestei plante conțin până la 23% proteine și aminoacizi esențiali precum lisina, arginina și histidina, dar și metionină și cistină. 

×