Medicul Garnett Cheney a folosit termenul de vitamina U, în anii 1950, pentru a denumi un compus chimic identificat în sucul de varză crudă. În realitate, nu este o vitamină propriu-zisă, ci un derivat al metioninei, numit S-metilmetionină sau metilmetionină sulfoniu.
Proprietățile vitaminei U
Vitamina U se folosește ca tratament adjuvant aîn ulcerul gastric și duodenal, dar ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea colesterolului.
Însă cercetările care au urmărit efectele vitaminei U în organism sunt limitate.
Vindecarea ulcerului
Vitamina U a fost studiată de dr. Garnett Cheney pentru efectele sale asupra ulcerului gastric. Studiile sale au arătat că sucul de varză crudă poate vindeca ulcerul gastroduodenal mult mai rapid decât tratamentele standard disponibile la acea vreme.
Însă cercetătorii nu au putut confirma dacă efectul benefic s-a datorat vitaminei U sau altor nutrienți din varză.
Sănătatea ficatului
Vitamina U ar putea avea efecte protectoare asupra ficatului. Un studiu pe animale arată că ajută la reducerea daunelor hepatice cauzate de acidul valproic, un medicament antiepileptic. Vitamina U a stimulat repararea celulelor hepatice și a îmbunătățit funcția ficatului.
Cercetările au arătat că vitamina U ar avea efecte antiinflamatoare și pot reduce markerii inflamatori asociați cu bolile hepatice. Acest lucru poate fi benefic în afecțiuni precum ficat gras non-alcoolic sau hepatite cronice. Poate ajuta ficatul în procesul de detoxifiere.
Protejarea rinichilor
Un alt studiu pe anmale arată că vitamina U poate reduce gravitatea leziunilor renale cauzate de administrarea acidului valproic. Vitamina U poate fi utilă în afecțiuni renale cauzate de inflamații cronice.
Prin efectele sale antioxidante și capacitatea de a sprijini metabolismul celular, acest compus poate susține rinichii în procesul de detoxifiere a sângelui.
Scade colesterolul și trigliceridele
Suplimentele cu vitamina U ar putea ajuta la scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor. Potrivit unui studiu de laborator, ar putea împiedica formarea celulelor adipoase și scăderea trigliceridelor.
Într-un studiu clinic, participanții care au primit 1,5 g de vitamina U pe zi nu au avut modificări ale nivelului de trigliceride, însă au înregistrat o creștere a colesterolului HDL (colesterolul „bun”) și o reducere de 10% a colesterolului total.
Vindecarea rănilor și protejarea pielii
Studii de laborator și pe animale sugerează că aplicarea directă a vitaminei U pe răni poate ajuta la vindecarea mai rapidă a acestora. Acest compus pare să protejeze pielea împotriva arsurilor solare și altor daune cauzate de radiațiile ultraviolete.
Datorită proprietăților sale de regenerare a țesuturilor, antiinflamatoare și de protecție împotriva razelor UV, unii cercetători cred că vitamina U ar putea fi benefică în produsele cosmetice, potrivit medicool.ro.
Alimente în care se găsește vitamina U
- varza;
- broccoli;
- varza de Bruxelles;
- varza kale;
- sparanghel;
- țelina;
- ridichi;
- spanac;
- pătrunjel.
Efecte adverse
Vitamna U este considerată sigură atunci când îl consumi din surse alimentare însă nu există suficiente date. Pentru că cercetările sunt limitate, nu au fost stabilite recomandări legate de dozaj.
Nu se cunosc posibilele interacțiuni cu medicamente sau alte suplimente alimentare.
În cazul femeilor însărcinate și celor care alăptează, consumul de alimente bogate în vitamina U nu prezintă riscuri.