Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Scad cu 24% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare la femei

Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Scad cu 24% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare la femei

de Redacția Jurnalul    |   

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase, reducând cu circa 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare.

Aceast constă în pește, fructe de mare, cereale integrale, legume și fructe, nuci, ulei de măsline.

Un studiu publicat în revista Heart arată un faptul că reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare cu 24% la femei. Cercetătorii au strâns informaţii din toate studiile anterioare despre femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană, bolile cardiovasculare şi riscul acestora de a muri în timpul perioadei de monitorizare.

Experţii au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei. Sănătatea lor cardiovasculară a fost monitorizată o perioadă de 12,5 ani.

Echipa a fost condusă de cercetători de la Universitatea din Sydney. Aceasta a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Citește și Slabeste repede si simplu! Dieta cu smochine 

Un studiu recent separat sugerează că persoanele care urmează această dietă au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă.

Beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătății

Riscul femeilor de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus.

„Am descoperit că o dietă mediteraneeană a fost benefică pentru femei. Acestea au preentat un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară. Și un risc cu 23% mai redus de mortalitate,” au scris autorii.

Într-un studiu separat, condus de experţi de la Universitatea din Newcastle, experții au constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă. Ele au fost comparate cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă. În plus, dieta e cea care ar reduce riscul pentru boli cardiovasculare cu 24%. 

Citește și Dieta keto slăbește tot: inima, rinichii, oasele, imunitatea. Crește riscul de atac de cord și AVC 

Cercetarea a fost publicată în revista BMC Medicine a analizat datele a peste 60.000 de persoane din cadrul UKBiobank. Aceasta e o bază de date online cu istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă a peste jumătate de milion de britanici.

Dieta este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume și se bazează pe alimente proaspete, cât mai puțin procesate, potrivit useit.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri