x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Când este timpul să treci la anvelopele de vară? Ce trebuie să știi despre ele înainte și după ce le montezi pe mașină?

Când este timpul să treci la anvelopele de vară? Ce trebuie să știi despre ele înainte și după ce le montezi pe mașină?

12 Apr 2023   •   16:41
Când este timpul să treci la anvelopele de vară? Ce trebuie să știi despre ele înainte și după ce le montezi pe mașină?

De îndată ce temperaturile cresc, șoferii știu că urmează perioada în care trebuie să schimbe cauciucurile.

Acest ritual anual de primăvară poate părea împovărător pentru unii, dar este cu siguranță necesar. La urma urmei, anvelopele de vară sunt proiectate de producători, astfel încât mașina să se conducă cât mai bine în sezonul cald. Iată câteva informații importante despre ele.

Poți să nu schimbi deloc cauciucurile?

Există o soluție ingenioasă - anvelopele pentru toate anotimpurile. Cu toate acestea, la noi, cu greu îți poți permite confortul folosirii lor. Sunt potrivite pentru conducere numai în condițiile în care diferența de temperatură dintre vară și iarna nu este prea mare. De asemenea, utilizarea anvelopelor de iarnă pe timp de vară poate prelungi distanța de frânare, motiv pentru care schimbarea corectă a anvelopelor este foarte importantă.

Prin urmare, pentru confortul și siguranța ta, ar trebui să schimbi cauciucurile odată cu sosirea primăverii. Anvelopele de vară oferă în primul rând manevrabilitate și aderență excelente pe suprafețe uscate și umede la temperaturi mai ridicate. Acest lucru se datorează faptului că pentru producerea lor este utilizat un compus moale special, cu parametri corespunzători. Banda de rulare a unei anvelope de vară îmbunătățește distanța de direcție și frânare pe un drum uscat, iar în ploaie, drenează perfect apa.

Când trebuie înlocuite anvelopele de vară?

Se presupune că atunci când temperatura aerului depășește 7 grade, este un semn că este timpul să treci la anvelopele de vară. Acest lucru se întâmplă de obicei în aprilie, deși merită să urmărești în mod regulat prognoza meteo la mijlocul lunii martie. Anvelopele de vară trebuie montate numai atunci când condițiile meteorologice permit pe deplin acest lucru.

Aceasta înseamnă că, dacă, la sfârșitul lunii martie încă mai este zăpadă și temperaturi cu minus, merită să te abții de la schimbarea anvelopelor. În ceea ce privește anvelopele în sine, cel mai bine este să le cumperi în extrasezon. Acesta este momentul în care magazinele își golesc depozitele și scapă de anumite modele, reducându-le prețul.

Nu merită să amâni decizia de a schimba anvelopele. Modelele selectate în mod corespunzător vor determina nu numai confortul călătoriei, ci și siguranța acesteia. Atunci când alegi cauciucuri de vară, acordă atenție tipului de compus de cauciuc din care sunt fabricate și modelului benzii de rulare. Anvelopa trebuie să ofere o bună aderență pe asfalt ud. Etichetele furnizate de producători pot ajuta la selecție, căci ei informează, de exemplu, cât de tare este anvelopa și cum afectează consumul de combustibil.

Când să cumperi anvelope de vară noi?

Iată că vine momentul adevărului - sunt potrivite cele vechi sau este timpul să investești în cauciucuri noi? Nu cumpără aproape nimeni cauciucuri noi dintr-un capriciu, dar există motive întemeiate pentru asta. Cauciucul se uzează pe drum, deoarece anvelopele fac parte din uzura mașinii. Înainte de a le putea pune, trebuie să verifici adâncimea benzii de rulare. Dacă este prea puțin adâncă, roțile își pierd aderența în condiții dificile.

Legea are ceva de spus despre asta. Reglementările permit utilizarea anvelopelor cu o bandă de rulare de 1,6 mm și mai mult. Dar nu este totul! Se poate uneori ca anvelopele să arate bine, pentru că nu au fost folosite din anumite motive, dar tot trebuie să cumperi cauciucuri noi. Acest lucru se întâmplă dacă anvelopa a îmbătrânit. Uneori nici nu îți dai seama cât de vechi sunt anvelopele tale, dar nu ar trebui să le folosești mai mult de 10 ani.

Schimbarea anvelopelor de vară – ce merită să știi?

Cumpărarea unui set de anvelope noi este o cheltuială mare, așa că mulți șoferi calculează cum să reducă puțin prețul. Și cu siguranță merită să te gândești, pentru că poți economisi bani cumpărând un set de anvelope de vară. Cea mai frecventă greșeală, desigur, este să cumperi chiar înainte sau în timpul sezonului. Prețurile se schimbă și poți cumpăra anvelope de vară mult mai bine iarna.

O altă strategie se referă la alegerea între a cumpăra doar anvelope sau roți cu jante. Prima soluție pare mai ieftină la început, dar pentru următoarele sezoane plătești pentru schimbarea anvelopelor. Aceasta adaugă încă câteva sute de lei. În cazul anvelopelor cu jante, este mai scump la început, dar apoi vei economisi la înlocuire.

Ce trebuie să faci după schimbarea anvelopelor?

Dacă ai deja cauciucuri de vară pe roți, ar trebui să îți amintești câteva lucruri. Ei bine, după schimbarea anvelopelor cu cele de vară, ar trebui să echilibrezi roțile. Dacă nu faci asta, mașina nu va mai fi stabilă pe drum. De exemplu, va trage în lateral în timpul conducerii. O mare parte din conducerea mașinii în sezonul primăvară-vară depinde de calitatea și starea anvelopelor. 

În timpul sezonului, ar trebui să fii atent dacă există daune sau umflături pe anvelope. În caz de îndoială, merită să mergi la vulcanizare. 

Stilul de condus și viteza ar trebui, de asemenea, adaptate la calitatea cauciucurilor. În sfârșit, după schimbarea anvelopelor, merită să verifici presiunea în anvelope, deoarece aceasta scade în mod natural în timpul sezonului. Dacă presiunea este prea scăzută, aceasta afectează negativ tracțiunea și viteza mașinii.

Cum se depozitează anvelopele?

Este important să cunoști regulile generale de depozitare a anvelopelor. Indiferent de tipul de anvelope, acestea ar trebui să fie întotdeauna depozitate în interior, într-un loc întunecat și uscat. De asemenea, merită să te asiguri că temperatura din acel spațiu nu este prea ridicată.

La schimbarea anvelopelor de vară, ar trebui să ai grijă de cele de iarnă și invers. Când depozitezi ambele anvelope, este bine să le pui în perechi una peste alta. Starea podelei pe care se vor așeza este, de asemenea, importantă - ar trebui să fie curată și uscată.

Concluziile sunt evidente - pentru a conduce eficient, trebuie să ai grijă de calitatea anvelopelor mașinii tale. Prin urmare, este suficient să pui cauciucuri de vară bune și te poți bucura de condusul în siguranță în sezonul de primăvara și vară.

 

×