x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Care sunt detaliile de care să ții cont atunci când alegi o mașină de oraș

Care sunt detaliile de care să ții cont atunci când alegi o mașină de oraș

29 Noi 2022   •   12:07
Care sunt detaliile de care să ții cont atunci când alegi o mașină de oraș
Sursa foto: Shutterstock.com

Dacă nu ai nevoie de un spațiu interior prea mare, iar deplasările tale zilnice sunt preponderent urbane, cu escapade extraurbane, o mașină de oraș este soluția. În rândurile de mai jos găsești toate detaliile de care să ții cont la caracteristicile unui astfel de automobil.

Cui se adresează o mașină de oraș

O mașină de oraș este ideală pentru mai multe categorii de șoferi. De exemplu, tinerii aflați la început de șoferie pot găsi într-o mașină de oraș varianta perfectă pentru a învăța și acumula experiență în condus. De asemenea, pentru cuplurile sau familiile fără copii, o mașină de oraș ar putea fi o alegere excelentă.

Prin urmare, se adresează tuturor celor care vor un autovehicul de mici dimensiuni, cărora să le îndeplinească nevoile esențiale de transport rutier. Totodată, aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că o astfel de mașină vine și cu dezavantaje, precum un portbagaj redus ca volum sau mai puțin spațiu interior.

Comparativ cu alte categorii de mașini, așa cum sunt sedanurile, break-urile sau SUV-urile, vorbim de o mașină care are un scop precis: o foarte bună mobilitate în trafic.

În ce condiții vei folosi mașina de oraș

La prima vedere, denumirea de „mașină de oraș” te duce cu gândul că este un automobil destinat doar deplasărilor urbane. Totuși, nu este unul exclusiv pentru oraș, însă, față de alte clase auto, are un consum și o manevrabilitate mult mai bune.

Mașinile de oraș pot fi considerate cele din clasa mini și subcompactă (mică), dar și modele de hatchback din clasa compactă. Prin urmare, dacă cerințele tale sunt mai exigente în ceea ce privește confortul, spațiul, siguranța și dotările premium, poți lua în considerare achiziționarea unui autoturism hatchback din clasa compactă, precum Mercedes A180.

În ultimii ani, producătorii auto echipează astfel de mașini cu motorizări moderne și suficient de performante pentru a face față inclusiv deplasărilor extraurbane. În plus de asta, vei găsi modele cu aspect de crossover, respectiv cu o gardă la sol mărită. Asta te va face să abordezi cu și mai multă încredere anumite drumuri off-road, cum ar fi drumurile neasfaltate, cu mici șleauri.

Avantajele unei mașini de oraș

  • motor cu o capacitate cilindrică mică, între 1.0 și 1.6 l, care consumă puțin combustibil. Asta înseamnă mai puține costuri cu carburantul, respectiv vei avea printre cele mai mici taxe și impozite anuale cu o mașină cu motor termic. De exemplu, la o mașină cu un motor între 1.201 cmc și 1.400 cmc vei avea de plată un impozit anual de 56 lei. Desigur, poți lua în calcul și motorizări 100% electrice sau hibride;
  • prețul de achiziție este considerat un mare avantaj al unei mașini de oraș, fie că vrei o mașină nouă, fie că vrei una second-hand. Vorbim de un preț mai accesibil comparativ cu alte clase auto;
  • se adaptează cu ușurință la aglomerația urbană și traficului intens din orele de vârf. Mai precis, sunt mașini facil de manevrat, cu un demaraj foarte bun. De asemenea, sunt ideale pentru conducerea pe străzi înguste;
  • ușurința de a găsi mai rapid locuri de parcare, mai ales că mașinile de oraș pot ocupa și spații mai înguste, datorită dimensiunilor favorabile ale caroseriei;
  • nu este chiar o regulă, însă întreținerea și reviziile sunt mai mai puțin costisitoare la mașinile de oraș.

 

Prin urmare, dacă nu ai nevoie de mai mult, o mașină de oraș îți va satisface nevoile de deplasare urbană și chiar extraurbană. Cum opțiunile sunt destul de variate în piața auto, ai în vedere să găsești o motorizare fiabilă și echilibrată din punct de vedere consum vs. performanțe. Totodată, dacă bugetul îți permite, caută să aibă un pachet atractiv de dotări.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

×