x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce costuri de întreținere presupune un ATV

Ce costuri de întreținere presupune un ATV

18 Dec 2023   •   12:38
Ce costuri de întreținere presupune un ATV
Sursa foto: Pexels

Atunci când vine vorba de vehicule off-road, ATV-urile sunt preferatele celor pasionați de această activitate. Posesia unui ATV nu înseamnă doar deținerea unui mijloc de transport extrem de versatil, ci și bucuria unei experiențe pline de adrenalină de care te bucuri de fiecare dată când îl conduci. Cu toate acestea, pentru a te bucura pe deplin de performanța acestui vehicul pe termen lung, este esențial să acorzi atenția cuvenită întreținerii sale. În acest articol vom discuta mai multe despre ce presupune întreținerea unui ATV astfel încât să îți faci o idee legată de costuri. Însă reține că acestea pot varia în funcție de mai mulți factori, deci sumele prezentate sunt doar orientative.

  1. Consumabile

 

În categoria de consumabile intră, printre altele, uleiul, filtrele, plăcuțele de frână, baterii. Acestea trebuie schimbate cu o anumită periodicitate pentru a asigura funcționarea optimă a ATV-ului (uleiul și filtrele, de exemplu, sunt vitale pentru menținerea performanței motorului). Alege produse de calitate pentru a te asigura că vehiculul funcționează în parametri optimi. În general, un ulei de motor costă între 50 și 100 de lei, dar, desigur, prețurile variază în funcție de brandul ales și de cantitate. Prețurile pentru un filtru de ulei/ aer sunt similare, iar plăcuțele de frână pot ajunge și la 400 de lei (în funcție de modelul ales). Și bateriile costă tot în jur de câteva sute de lei. Deși costurile pot să pară destul de mari, ține cont de faptul că unele elemente se schimbă destul de rar. În timp ce uleiul de motor trebuie înlocuit la 20-50 de ore de funcționare, plăcuțele de frână și bateria au o durată de viață mult mai mare.

 

  1. Anvelope

 

Anvelopele reprezintă o componentă esențială pentru performanța și siguranța ATV-ului tău. Înainte de orice ieșire cu ATV-ul trebuie să te asiguri că ai suficientă presiune în cauciucuri și că acestea nu prezintă probleme de uzură sau de orice alt gen. Este important de știut că și acestea se pot degrada și trebuie înlocuite la câțiva ani sau în funcție de sezon. Vei avea nevoie de un set de anvelope și pentru iarnă. Costurile pentru anvelope pot varia în funcție de dimensiuni, tipuri și branduri, dar investiția în anvelope de calitate este esențială pentru o tracțiune optimă și o experiență off-road sigură. În general, un set nou costă câteva sute de lei. Dacă vrei să vezi cum poți să prelungești durata de viață a anvelopelor, pe Atvhelper ai un ghid complet.

 

  1. Piese de schimb

 

Dacă ai achiziționat un ATV second-hand, este posibil să apară necesitatea de a schimba anumite piese componente. Printre piesele de schimb care pot necesita atenție se numără elemente precum lanțurile, curelele, bujiile sau chiar elemente ale suspensiei. Prin urmare, o revizuire periodică a acestor componente este esențială pentru a preveni deteriorarea sau defectarea acestora în timpul utilizării. Costurile pentru piese de schimb pot varia în funcție de marca și modelul ATV-ului și nu numai. Poți alege să cumperi componente originale sau second-hand, însă trebuie să știi că alegerea pieselor de schimb de calitate contribuie semnificativ la experiența de mers și la durata de viață a ATV-ului. Bineînțeles, nu numai cele second-hand pot să aibă defecțiuni tehnice, însă șansele ca o unitate nouă să necesite modificări sunt mai mici.

 

 

În concluzie, deținerea unui ATV îți oferă bucuria unei experiențe off-road pline de adrenalină, dar menținerea performanței acestuia necesită atenție și câteva investiții din când în când. Cu toate acestea, poți fi sigur că aceste investiții contribuie la durabilitatea acestuia în timp.

 

Photo: Pexels

×