x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cele mai importante aspecte la care să te uiți atunci când cumperi o mașină rulată

Cele mai importante aspecte la care să te uiți atunci când cumperi o mașină rulată

28 Iul 2022   •   16:24
Cele mai importante aspecte la care să te uiți atunci când cumperi o mașină rulată

​​​​​​​Găsirea unei mașini rulate, potrivită nevoilor, bugetului și pretențiilor tale, nu este tocmai ușoară, însă ai avantajul unei piețe auto second hand mari și cu multe opțiuni. Ține cont de informațiile de mai jos pentru a cumpăra o mașină bună din cât mai multe puncte de vedere.

Aspecte de care să ții cont la exteriorul mașinii

Mașina văzută de la exterior înseamnă prima impresie pe care ți-o faci în legătură cu ea. Nu te grăbi să o studiezi și, mai mult decât atât, roagă-l pe actualul ei proprietar să vină la întâlnire cu ea spălată. Apoi, ține cont de:

  • Starea caroseriei - este foarte importantă în estetica generală a mașinii, respectiv evitarea unor probleme ce pot duce la costuri foarte mari cu serviciile de tinichigerie. Orice zgârietură mai evidentă, însoțită de semne de rugină sau urme de vopsire necorespunzătoare, este de luat în seamă. Mai mult, o caroserie cu îndoituri și alte lovituri indică semne de accident. Restul zgârieturilor mai mici pot fi reduse sau eliminate prin polish. Mai uită-te cu atenție la praguri, uși sau la stâlpii mașinii. La elementele din plastic, precum bare, mai poți trece cu vederea unele inconveniente estetice.
  • Starea vopselei - contribuie și ea, într-un mod decisiv, la nota finală a caroseriei. În principiu, vopseaua trebuie să se prezinte cât mai bine, dar ține cont și de vechimea mașinii. Micile probleme estetice pot fi trecute cu vederea, dacă restul detaliilor te mulțumesc. Revopsirea unor componente, precum aripi sau portiere, se poate observa de niște ochi vigilenți, iar în acest caz trebuie să ceri mai multe informații de la vânzător. Pentru componentele din plastic vopsite, nu ar trebuie să îți faci prea multe griji, deoarece ciobiturile sau exfolierea sunt oarecum de înțeles.
  • Starea anvelopelor - trebuie să fie bună, respectiv să mai le poți utiliza măcar un sezon, respectiv un an de zile dacă este vorba de cauciucuri all season. O uzură ușor vizibilă, la extremități sau banda de rulare, indică fie vechime, fie o exploatare necorespunzătoare. Uită-te și pe partea interioară a lor, respectiv rotește volanul la maximum pentru examina mai bine anvelopele de pe puntea din față. Nemulțumit? Încearcă să obții o reducere din prețul final pentru a cumpăra tu un nou set de anvelope.
  • Starea geamurilor - nu este luată de fiecare dată în analiză, însă micile aspecte contează și aici. Verifică informațiile inscripționate pe geamurile mașinii pentru a vedea dacă sunt originale, din fabrică, sau poate unele au fost înlocuite din cauza unor evenimente. Informațiile îți pot indica producătorul, precum și anul de fabricație, numărul de conformitate sau tehnologia de fabricare.

 

Aspecte de mecanică de care să ții cont

Cam tot ce ține de mecanică, în lipsa experienței sau a unui specialist pe care să îl iei cu tine, trebuie analizat într-un service auto, pe care este ideal să-l alegi chiar tu. Multe oferă servicii de analiză contra cost pentru o mașină supusă vânzării, fără a necesita o programare.

 

Prin urmare, se va ține cont de zgomotele motorului emise la relanți, care poate indica chiar o problemă cu distribuția, starea lonjeroanelor precum și a discurilor sau plăcuțelor de frână. De asemenea, se va inspecta pe un elevator partea ascunsă a unei mașini, pe care nu ai cum să o vezi într-o parcare. Totodată, în mers, se mai poate observa cum se prezintă planetarele, bucșele și alte articulații, dar și sistemul de menținere a direcției.

 

Dacă s-au depistat probleme mecanice la o mașină de care ești interesat, cel mai bine uită-te în continuare și după alte opțiuni second hand Cluj, pentru a găsi un vehicul așa cum ți-ai propus.

Aspecte de care să ții cont la interiorul mașinii

În cele din urmă, și interiorul mașinii este destul de important în stabilirea prețului final.

 

În această etapă, observă starea tapițeriei scaunelor și a plafonului, urmele de uzură ale bordului și a altor componente ale acestuia. De cele mai multe ori, elementele din plastic prezintă zgârieturi și mătuiri vizibile, însă acestea fac parte dintr-un interior de mașină rulată, cu atât mai mult dacă mașina are peste cinci ani vechime.

 

Verifică, cu precădere, semnele care să indice umflături sau crăpături ale bordului, respectiv posibilele nefuncționalități sau înlocuiri de piese. Dacă tot ești la interior, vezi care este situația martorilor de bord, pornind și oprind mașina.

 

Acestea fiind zise, îți dorim succes și răbdare în găsirea mașinii dorite!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

×