ESP, sau Electronic Stability Program, este un sistem care din 2015 şi pe teritoriul UE a depăşit bariera unui opţional pe un vehicul nou, devenind o obligaţie cerută producătorilor auto.
Când îţi salvează ESP viaţa? Atunci când întâlneşti pe şosea un obstacol şi, din instinct, tragi de volan. Maşina, în loc să subvireze sau supravireze, este păstrată pe traiectorie, reuşind în acelaşi timp evitarea obstacolului. Tehnic, un senzor sesizează mișcarea volanului, o transmite computerului, iar acesta aplică o frână pe una dintre roţi pentru a ajuta şoferul să repună maşina pe traiectorie fără a ieşi în peisaj. Totul se întâmplă într-o fracţiune de secundă şi numai becul din bord care se aprinde intermitent îţi spune că tocmai ai scpăpat ca prin urechile acului.
Se estimează că numai în 2011, atunci când în SUA sistemul a devenit obligatoriu, la nivelul UE au fost salvate 1.000 de vieţi şi au fost evitate 33.000 de accidente. ESP poartă diverse denumiri în funcţie de marcă – VDC,VSC, ESC, DSC, ASC, DSTC – şi costă în jur de 250 de euro.