x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto De ce trebuie să aveți grija de starea roților autoturismului dumneavoastră?

De ce trebuie să aveți grija de starea roților autoturismului dumneavoastră?

11 Iul 2022   •   12:20
De ce trebuie să aveți grija de starea roților autoturismului dumneavoastră?

Un vehicul nu poate fi utilizat fără roți, acestea reprezentând singurul contact cu partea carosabilă. Roțile sunt o caracteristică definitorie a tuturor mașinilor și permit unui vehicul să circule fără probleme. Roțile dumneavoastră nu sunt doar pentru aspectul lor estetic, ci joacă o funcție vitală în modul în care se conduce mașina. Au multe dimensiuni și stiluri disponibile pentru autoturisme și vehicule comerciale. Roțile oferă două utilizări - reduc frecarea și oferă efect de pârghie. Janta este o parte importantă a roții, deoarece se rotește în jurul tijelor numite osii. Frecarea furnizată de anvelopa care intră în contact cu pavajul este necesară pentru a întoarce roțile și pentru a ajuta vehiculul să se deplaseze.

Jantele oferă un mijloc de fixare a anvelopelor pe vehicul pentru ca motorul să-și pună puterea la sol. Roțile se înșurubează pe butucul roții și se rotesc în jurul axelor. Puterea este transferată de la axă/butuc către anvelope, oferind pârghia necesară pentru deplasarea mașinii. Pe lângă aspect, schimbarea roților mașinii poate avea un impact semnificativ asupra alinierii roților, manevrabilitate, frânare, calitatea deplasării și accelerație. Un set bun de roți personalizate îmbunătățește performanța vehiculului dumneavoastră și oferă o călătorie mai lină.

 

Atunci când se achiziționează un vehicul second hand, majoritatea oamenilor sunt preocupați de găsirea unei anumite mărci sau model, stil de caroserie, pachet de performanță, facilități sau chiar culoare. Un lucru la care cumpărătorii nu se gândesc prea mult este reprezentat de anvelopele vehiculului. Deși anvelopele ar putea să nu fie printre primele lucruri pe care le aveți în minte atunci când cumpărați un vehicul, probabil că ar trebui să beneficieze de mai multa atenție, sau cel puțin să reprezinte o prioritate după momentul achiziționării vehiculului. Deși anvelopele tind să fie trecute cu vederea, ele sunt în top cele mai importante componente a vehiculului dumneavoastră. La urma urmei, anvelopele sunt cele care vă permit să rulați pe drum.

 

Principalele funcții ale anvelopelor unui vehicul includ susținerea încărcăturii vehiculului, transmiterea forțelor de tracțiune și frânare către suprafața drumului, absorbția șocurilor și schimbarea și menținerea direcției de mers. Pentru a vă asigura că aceste funcții sunt îndeplinite în mod adecvat, există câteva lucruri importante de inspectat pe fiecare dintre anvelopele vehiculului  în mod regulat, inclusiv adâncimea benzii de rulare a anvelopelor, uzura, presiunea aerului și orice deteriorare sau semne de deteriorare.

 

Adâncimea benzii de rulare este esențială pentru o anvelopă performantă. Apa se acumulează pe drum în condiții umede. Anvelopele au nevoie de banda de rulare pentru o tracțiune mai bună în aceste condiții dure. Canelurile de pe anvelopele dumneavoastră funcționează pentru a împinge apa de la suprafața anvelopelor atunci când drumul este umed. Dacă acele caneluri nu sunt la adâncimea adecvată, poate deveni dificil să evacueze apa respectivă, crescând astfel posibilitatea de a pierde controlul asupra vehiculului. Atunci când un vehicul se deplasează prea repede sau benzile de rulare a anvelopei nu sunt capabile să arunce suficientă apă, poate apărea acel efect de acvaplanare, pericolul de a pierde controlul în acel moment, fiind extrem de mare.

 

În momentul în care vă doriți o mașină cât se poate de sigură, nu trebuie să omiteți roțile. Puteți apela la profesioniști în domeniu, profesioniști precum sunt cei de la anvelopejantealiaj.ro - un service roti Ploiesti pe care vă puteți baza indiferent de situație sau problemă pe care o întâmpinați cu roțile vehiculului dumneavoastră. Puteți veni la aceștia chiar și pentru o simplă verificare de rutină, de exemplu înainte de a pleca la un drum lung, astfel încât să aveți garanția faptului că vă veți putea deplasa în completă siguranță.

 

Deteriorările pot fi găsite în timpul inspecțiilor regulate ale anvelopelor. Inspectați banda de rulare și pereții laterali a anvelopei pentru a detecta crăpături, zgârieturi, umflături, tăieturi, înțepături, obiecte străine sau alte daune rezultate din utilizarea zilnică. Îndepărtați orice pietra, sticlă, obiecte străine, cuie, șuruburi etc., care sunt prinse în banda de rulare pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Anvelopele cu benzi de rulare excesiv de tocite și fisuri laterale trebuie scoase din funcțiune. În plus, asigurați-vă că ventilul este acoperit cu un capac, astfel încât să nu pătrundă în interior mardaria și umezeala.

 

Gânditi-vă bine, anvelopele sunt singurul lucru din tot ce reprezintă vehiculul dumneavoastră, care ating cu adevărat partea carosabilă. Acest lucru înseamnă că acestea dețin controlul asupra direcției, frânarii, și accelerației. Este mecesar ca anlevopele să fie de-o calitate bună, astfel încât să puteți obține cele mai bune performanțe. Nivelul de zgomot produs în mers, distanța de frânare, stabilitatea în curbe strânse, chiar și consumul de carburant, sunt câțiva factori foarte importanți și pentru care calitatea anvelopelor utilizate contează mult mai mult față de cum v-ați imagina. Există mai multe tipuri de anvelope, unele care oferă o tracțiune mult mai bună pe vreme umedă sau pe zăpadă, în timp ce altele oferă o rulare mai lină la viteze mari pentru un consum mai bun de combustibil și un zgomot redus.

 

Un set de jante ușoare și care ajută la o răcire mai bună, un set de anvelope de calitate și un service roti profesional cu siguranță vă vor ajuta să vă deplasați în condiții mult mai bune, în condiții de siguranță atât pentru dumneavoastră cât și pentru cei din jur.

×