x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Dieselgate - Acţiunile Volkswagen, în creştere pe fondul unor achiziţii masive venite din partea unui cumpărător 'misterios'

Dieselgate - Acţiunile Volkswagen, în creştere pe fondul unor achiziţii masive venite din partea unui cumpărător 'misterios'

09 Oct 2015   •   20:07
Dieselgate - Acţiunile Volkswagen, în creştere pe fondul unor achiziţii masive venite din partea unui cumpărător 'misterios'

Principalul indice al bursei de la Frankfurt era vineri în creştere pe fondul achiziţiilor masive de acţiuni Volkswagen, care au dat naştere la speculaţii cu privire la identitatea cumpărătorului 'misterios' interesat să cumpere acţiuni la o companie care în prezent trece prin cea mai gravă criză din istoria sa, transmite AFP.

În jurul orei 14.50 GMT, acţiunile ordinare Volkswagen erau în creştere cu 7,19% până la 124,55 euro, după ce în cursul zilei au crescut până la 12%. La aceeaşi oră acţiunile preferenţiale Volkswagen, incluse în indicele Dax al bursei de la Frankfurt, erau în creştere cu 2,75%, până la 106,35 de euro.

În ultimele două săptămâni, acţiunile Volkswagen au pierdut 50% din valoare, după ce grupul auto a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scăderea cotaţiei acţiunilor a şters peste 25 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră a Volkswagen, ceea ce i-a făcut pe unii analişti să facă recomandări de cumpărare.

Mai multe bănci, cum este Berenberg de exemplu, au emis recomandări de cumpărare pentru acţiunile Volkswagen, care au mai recuperat săptămâna aceasta o parte din pierderi. Însă, evoluţia de vineri a acţiunilor ordinare. Volkswagen sugerează că au existat achiziţii masive care depăşesc o simplă speculaţie cu privire la revenirea titlurilor. 'Aceasta nu poate să fie ceva inofensiv', a declarat o sursă din piaţă.

Cotidianul german Bild evoca posibilitatea unor achiziţii masive din partea familiilor Porsche şi Piëch, acţionarii majoritari de la Volkswagen. Ipoteza unei majorări a participaţiilor deţinute de cele două familii este susţinută de faptul că cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul acţiunilor ordinare, care dau fiecare un drept de vot. Acţiunile preferenţiale dau dreptul la un dividend mai mare, dar la o putere de intervenţie mai mică.

Familiile Porsche şi Piëch, moştenitorii inventatorului celebrei 'broscuţe' şi fondatorul Volkswagen, deţin prin intermediul holdingului Porsche SE aproximativ 52,2% din capitalul grupului auto german. Chiar înainte de izbucnirea scandalului falsificării rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel, holdingul Porsche SE şi-a majorat participaţia la Volkswagen prin preluarea unui pachet de 1,5% din titlurile Volkswagen deţinut de Suzuki.

×