x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Iată cum observi imediat chiar și cele mai mici fisuri în cauciucuri ATV!

Iată cum observi imediat chiar și cele mai mici fisuri în cauciucuri ATV!

08 Sep 2022   •   12:15
Iată cum observi imediat chiar și cele mai mici fisuri în cauciucuri ATV!

ATV-ul este unul dintre cele mai versatile vehicule. Acesta are capacitatea de a se adapta inclusiv condițiilor de drum care sunt foarte dificile și care nu pot fi abordate cu autoturisme obișnuite, motociclete sau biciclete. All Terrain Vehicle este un vehicul motorizat care este folosit atât pentru divertisment, de către cei pasionați, cât și pentru intervențiile medicale și nu numai, necesare în zone izolate.

Pentru ca ATV-ul să fie cu adevărat eficient, este important să se bazeze pe roți puternice. Iar caracterul solid și stabil al acestora este dictat îndeosebi de pneurile care sunt utilizate. Orice defecțiune la nivelul unor cauciucuri ATV poate să împiedice vehiculul să garanteze siguranța în condiții extreme de drum. Iată cum poți afla imediat dacă există vreo fisură la nivelul anvelopelor vehiculului tău.

Cauciucuri ATV: cum îți dai seama de existența problemelor?

Există două categorii principale de cauciucuri care pot fi utilizate pe ATV-uri. Este vorba despre pneuri universale și pneuri specializate. Variantele specializate te ajută să te bucuri de stabilitate și de control optim al vehiculului în condiții de drum noroios, stâncos sau normal. Pentru a putea să se adapteze foarte bine la suprafețele de acest tip, modelele specializate de cauciucuri ATV dispun de striații și pattern-uri specifice suprafețelor.

 

Cele universale se pot adapta la orice condiții de drum, însă nu sunt la fel de potrivite pentru condițiile extreme, așa cum sunt cele specializate. De pildă, într-o zonă cu foarte mult noroi, este mult mai sigur să pătrunzi folosind anvelope special concepute pentru astfel de terenuri. Odată ce ai ales soluția potrivită, este important să te asiguri și că anvelopele nu sunt fisurate. Iată cum poți detecta imediat fisurile:

 

1. Verifică vizual cauciucurile - după fiecare utilizare, este foarte important să cureți bine anvelopele. Folosite în condiții dure de drum, acestea pot fi acoperite cu praf sau noroi, iar fisurile, tăieturile sau rebordurile care pot apărea sunt mascate de mizerie. Curăță bine cele patru cauciucuri ATV din dotarea vehiculului tău, iar apoi verifică vizual pneurile, pentru a observa eventualele probleme apărute în urma finalizării traseului.

 

2. Verifică vibrațiile în mers - dacă suspectezi că ceva este în neregulă cu anvelopele tale, testează ATV-ul pe drum. Încearcă să parcurgi o distanță nu foarte mare, dar suficientă pentru a atinge o viteză nu foarte mare, dar la care să observi dacă există vibrații sau zgomote pe care să le producă cauciucurile. Un cauciuc fisurat va determina apariția sincopelor de direcție și stabilitate a ATV-ului.

 

3. Verifică presiunea - fisurile cauzează și pierdere de presiune, iar o verificare a acesteia te va ajuta să descoperi imediat dacă există probleme de această natură. Dacă observi o scădere semnificativă a presiunii, cel mai probabil există o problemă la nivelul pneurilor, pe care o poți rezolva fie prin vulcanizare, fie prin înlocuirea completă a anvelopelor cu soluții noi, calitative.

 

Pe GeneralMotor.ro ai acces la o gamă variată de cauciucuri ATV, produse din materiale care garantează performanța la drum. Poți opta atât pentru variante universale, potrivite pentru orice tip de suprafață, cât și pentru modele concepute special pentru teren stâncos sau suprafețe noroioase. Alege cauciucurile optime, în funcție de dimensiuni și bucură-te de rezistență și siguranță în orice circumstanțe.

×