x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Invenție revoluționară în industria mașinilor electrice. Bateria care se încarcă în câteva secunde

Invenție revoluționară în industria mașinilor electrice. Bateria care se încarcă în câteva secunde

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   14:30
Invenție revoluționară în industria mașinilor electrice. Bateria care se încarcă în câteva secunde

O echipă de cercetători din Coreea de Sud a inventat o baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde.

Cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) au realizat un avans major în tehnologia bateriilor, care ar putea aborda una dintre principalele preocupări ale consumatorilor ce ezită să treacă la vehiculele electrice (EV).

Echipa de la KAIST a dezvoltat o baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în doar câteva secunde. Această inovație ar putea revoluționa industria vehiculelor electrice.

Conform Departamentului de Energie al SUA, între 2020 și 2023, timpul mediu petrecut la o sesiune de încărcare rapidă plătită a fost de 42 de minute. Noua tehnologie dezvoltată de KAIST ar putea reduce semnificativ acest timp de încărcare, conform Techopedia,

Sare versus litiu

KAIST a anunțat că a creat o baterie rapidă și cu putere mare, pe bază de sodiu, utilizând un sistem hibrid de stocare a energiei. Acest sistem încorporează materiale îmbunătățite în anodurile și catodurile bateriei, ducând la cicluri de încărcare rapidă cu caracteristicile de putere îmbunătățite ale supercondensatorilor.

Un avantaj semnificativ al bateriilor pe bază de sodiu este abundența și costul redus al sării comparativ cu litiul, utilizat în majoritatea bateriilor EV actuale.

Sarea este de 500 de ori mai abundentă și mult mai ieftină decât litiul, conform KAIST. Aceasta ar putea face vehiculele electrice mai accesibile și mai ieftine, mai ales cu legislația de sprijin, cum ar fi Legea de Reducere a Inflației, care deja ajută la reducerea prețurilor EV.

Adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice ar reduce dependența de mașinile pe benzină, îmbunătățind astfel calitatea aerului și reducând afecțiuni respiratorii precum astmul. De asemenea, ar contribui la combaterea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Deși progresul realizat de KAIST este încă în stadiile incipiente, reprezintă un pas semnificativ înainte în tehnologia de stocare a energiei. Această inovație ar putea transforma modul în care percepem și utilizăm vehiculele electrice, făcându-le mai accesibile și mai eficiente, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: baterie masini electrice sodiu litiu sare